/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Deși recolta de struguri a scăzut față de media din ultimii cinci ani, producția va fi mai mare în 2021

missing
24 august 2021, ora 22:40

Seceta de vara trecută, înghețurile timpurii, dar și ploile cu grindină au afectat recolta de struguri, care va fi cu 30 la sută mai mică decât media din ultimii 5 ani. Totuși, partea bună este că roada va fi mai mare decât producția de anul trecut. Estimările au fost anunțate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, ce s-a desfășurat astăzi în format online. Printre altele, reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului au recomandat antreprenorilor să vândă kilogramul de struguri cu cel puțin 5 lei și 50 de bani, în cazul soiurilor europene.

„Seceta severă din anul precedent, cumulată nefavorabil cu situația pandemică, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu circa 28 la sută. Însă, exporturile au crescut cu 9%.”

Deși a scăzut producția de struguri față de media din ultimii cinci ani, recolta așteptată anul acesta oricum va fi mai mare, cu până la 25 la sută, față de anul trecut, și asta în pofida condițiilor meteo nefavorabile, marcate de înghețuri târzii și ploi abundente frecvente. Astfel, pronosticul recoltei pentru anul 2021 va varia între 6 și 9 tone la hectar. Conform Oficiului Național al Viei și Vinului, sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării sau 7% din totalul de exporturi și rămâne a fi angajatorul principal din mediul rural. În ciuda provocărilor, anul trecut au fost înregistrate tendințe pozitive în ce privește exporturile și anume o creștere de 9%, în majoritatea destinațiilor de export. Și tot în ultima perioadă este în creștere cererea pentru vinurile rose și cele albe.

Între timp, Consiliul de Producție din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului a decis prețurile de achiziție pentru un kilogram de struguri, cu recomandarea de a fi încheiate contracte în prealabil.

„Recomandarea Consiliului de Productie este ca pretul de achizitie sa fie de 5,5 lei pentru soiurile europene și 3,5 lei pentru cele de tip Isabela.”

Conform Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în acest an, din cauza temperaturilor mici și a precipitațiile abundente, recoltarea strugurilor va întârzia cu aproximativ 15 zile comparativ cu anul trecut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram