‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrețul de referință pentru struguri în 2021

Prețul de referință pentru struguri în 2021

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul curent, este prognozată o recoltă globală de struguri de 350 de mii de tone, ceea ce reprezintă cu 15-25% mai mult decât în anul 2020. Totodată, cantitatea prognozată se estimează a fi mai mică cu peste 30% față de media pe ultimii 5 ani.

Aceste date au fost prezentate de către Vladimir Corobca, Consultant în viticultură, ONVV în cadrul Conferinței Naţionale a Filierei Vitivinicole.

Specialistul a explicat că prețurile orientative se elaborează și se propun sectorului de către Consiliul de produs. Astfel, în cadrul ședinței din data de 6 august curent, au fost prezentate prețurile orientative de comercializare a strugurilor pentru anul 2021, dar și prognosticul producție globale.

„În anul 2021, suprafața totală a plantațiilor vitivinicole în toate categoriile de gospodării, inclusiv cele casnice, constituie 121 mii de ha, dintre care suprafața plantațiilor vitivinicole cu soiuri europene pentru vinuri este de 51,6 mii de ha, soiuri de tip Isabella – 5,8 mii ha, iar soiuri de masă – 11,8 mii ha”.

Vladimir Corobca a mai menționat că prognosticul producție globale de struguri este de 350 de mii de tone, dintre care soiuri europene pentru vinuri este 245 mii tone, soiuri de tip Isabella 35 de mii de tone și soiuri pentru masă – 70 mii tone.

„Volumul de struguri disponibili pentru procesare va fi de 270 mii tone, inclusiv soiuri europene pentru vinuri – 245 mii de tone, soiuri de tip Isabella – 17,5 mii  și soiuri pentru masă – 7,5 mii”. 

Din cauza secetei din 2020, a înghețurilor târzii din primăvara anului 2021, precum și din cauza ploilor abundente, frecvente (inclusiv cu grindină) producția globală de struguri se estimează a fi mai joasă cu peste 30% față de media pe ultimii 5 ani, dar mai înaltă decât în anul 2020 cu circa 15-25%.

„Pronosticul recoltei pentru anul 2021 variază între 6-9 tone la ha. Totodată, cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole cu soiuri pentru vin, în anul curent, sunt mai mari cu circa 15% și constituie în mediu circa 42 de mii de lei/ha”. 

Vladimir Corobca a prezentat și prețurile de referință recomandate pentru achiziționarea strugurilor pentru vin.

„Consiliul de produs a elaborat și prețurile de referință, care ar trebui să fie de cel puțin 5,5 lei/kg pentru soiuri europene și 3,5 lei/kg pentru soiuri de tip Isabella. Totodată, Consiliul a propus ca prețurile de achiziție să fie mai mari cu 10-30% pentru strugurii destinați producerii vinurilor cu indicații geografice, din soiuri deficitare, autohtone și cu aromă de tămâie. Iar prețurile de achiziție a strugurilor destinați producerii vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decât cele de referință pentru producerea vinurilor”.

‹ adv ›

Viticultorii sunt îndemnați să semneze contracte prealabile cu companiile care intenționează să cumpere struguri și să stipuleze clar condițiile de calitate, termenii de recoltare și prețul, pentru a evita ulterioare neclarități și conflicte. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›