image
Sursa foto: Președinte.md

PSRM, deranjat de participarea președintelui la Summitul de la Kiev: „Supune riscului înțelegerile avute cu Dmitri Kozak”

Partidul Socialiștilor se arată nemulțumit de participarea președintelui Maia Sandu la Summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, care are loc azi la Kiev. Potrivit PSRM, participarea președintelui la acest eveniment ar pune în pericol înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chișinău a șefului-adjunct al administraţiei președintelui rus, Dmitri Kozak. În context, PSRM anunță că este gata să depună toate eforturile „pentru a rezolva incidentul legat de participarea Maiei Sandu la “Platforma Crimeea”, pentru a restabili încrederea dintre Chișinău și Moscova”.

Potrivit socialiștilor, Summitului ar avea drept scop „izolarea Federației Ruse” și „crearea unui front anti-rus”.

„Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat „Platformei Crimeea” o calificare univocă, numind-o „sabat anti-rusesc”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia apreciază participarea oricăror țări la „Platforma Crimeea” drept un pas neprietenos și o sfidare directă a integrității sale teritoriale. (...) Problema Crimeii este o chestiune ce ţine în exclusivitate de relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și Ucraina și ar trebui rezolvată printr-un dialog civilizat între aceste două state”, se arată într-un comunicat al socialiștilor.

Aceeași sursă mai sugerează că preferința pentru una din părțile din disputa ruso-ucraineană vizavi de Crimeea, manifestate de președintele Maia Sandu ar include Moldova într-un „bloc anti-rus”, subminând astfel „principiul de neutralitate al RM”.

Șeful statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova și supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chișinău a șefului-adjunct al Administraţiei președintelui rus, Dmitri Kozak”, se mai arată în comunicatul PSRM.

În context, partidul condus de Igor Dodon anunță că este gata să depună toate eforturile „pentru a rezolva incidentul legat de participarea Maiei Sandu la “Platforma Crimeea” și pentru „a restabili încrederea dintre Chișinău și Moscova”.

Amintim că Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei. Platforma este lansată cu o zi înainte ca Ucraina să marcheze 30 de ani de la proclamarea independenței.

Adițional Summitului, Președintele Maia Sandu va avea câteva întrevederi bilaterale la Kiev. Maia Sandu va discuta cu președinții Estoniei și cel al Letoniei, cu Prim-ministrul Suediei și cu Ministrul Federal pentru Afaceri Europene şi Internaţionale al Republicii Austria, precum și cu Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: