(video) Procurorul General cere retragerea imunității tuturor demnitarilor, inclusiv șefei statului

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a anunțat, astăzi, în cadrul unui nou briefing de presă, 10 propuneri ale instituției pe care o conduce, în lupta cu corupția, acestea urmând a fi propuse Guvernului, în timpul cel mai apropiat. Prima inițiativă propusă de PG prevede retragerea imunității tuturor demnitarilor în stat, până la cel mai înalt rang, astfel încât „toți cetățenii să fie egali”. „Îndemnăm clasa politică, toate ramurile puterii, să întreprindă niște pași concreți pentru o veritabilă luptă anticorupție”, a precizat, în context, șeful PG.

Foto: UNIMEDIA
Procurorul General a prezentat, astăzi, 10 propuneri în lupta cu corupția, ce constituie pachetul de inițiative legislative elaborat de Procuratură acum câteva luni, precizând că „în condițiile ciclurilor politice, campaniilor electorale și lipsei unor organe cu drepturi de decizie depline”, înaintarea acestora a fost amânată. 

Primul dintre cei 10 pași în prevenirea și lupta cu corupția propune retragerea imunității tuturor demnitarilor statului, inclusiv președintelui R. Moldova.

„Pe durata mai multor ani, datele barometrelor opiniei publice indicau la faptul că cei mai corupți subiecți sunt cei care sub umbrela imunității evită răspunderea pentru actele de corupție. Paradoxal, dar anume aceste categorii de subiecți beneficiază de cel mai înalt grad de inamovibilitate, fapt care complică tragerea lor la răspundere penală. Iată de ce, propunem anularea oricărui tip de imunitate pentru ca toți cetățenii să fie egali în fața legii”, a precizat Alexandr Stoianoglo.

„Nu trebuie să aibă imunitate nici președintele, nici Procurorul General, nici judecătorii, nici deputații, nimeni”, a conchis Stoianoglo.

Urmăriți briefingul Procurorului General integral, pe UNIMEDIA:



În cadrul ședinței Parlamentului din 20 august, Procurorul General nu a venit la audierile organizate la Parlament pe dosarul furtului miliardului. Acesta a emis o notă informativă parlamentarilor privind evoluțiile în dosarul „frauda bancară”.

Procurorul General a ieșit, săptămâna trecută, la o conferință de presă, cu o zi înainte de audierile organizate la Parlament pe dosarul „furtul miliardului”. Stoianoglo a anunțat că va expedia deputaților o notă informativă și nu se va prezenta la tribuna Legislativului. Mai mult, șeful instituției de urmărire penală a făcut un șir de dezvăluiri, prin care o acuză pe șefa statului, Maia Sandu de indicații privind urmărirea penală a oponenților politici și presiuni enorme asupra instituției, mai „grav decât pe vremea lui Plahotniuc”.

Parlamentul a desfășurat consultări pe marginea modificărilor la Legea Procuraturii, propuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, învestit recent în funcția de ministru al Justiției. Acestea prevăd, printre altele, instituirea unui mecanism de evaluare a activității Procurorului General, cu posibilitatea de sancționare a acestuia, până la demiterea din funcție.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub