Litvinenco, nemulțumit de cele zece propuneri ale lui Stoianoglo: Porunci de la Platon. Mimează combaterea corupției, după ce a eliberat hoții

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un comentariu după briefingul de presă al Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, unde a anunțat despre 10 măsuri în lupta cu corupția. Ministru susține că „nu este împotriva ridicării imunității pentru funcționari”, însă „nu poți prinde corupții cu alți corupți”. Ce ține de cele 10 măsuri, în opinia lui Litvinenco sunt prea târzii.

Foto: UNIMEDIA
„Stoianoglo a găsit scuza pentru inactivitatea Procuraturii Generale de ani de zile – imunitatea funcţionarilor. Anume din cauza acesteia, procurorii nu au putut prinde hoţi. Este un fals. Câte ridicări de imunitate au fost refuzate de Parlament? Corect. Zero. „Плохому прокурору имунитет мешает”. Incompetenţa şi corupţia au fost cauzele principale ale inactivităţii organelor de anchetă, decât îngrădirea din partea altcuiva.

Noi nu suntem împotriva ridicării imunităţii pentru funcţionari, mai ales că avem și o inițiativă de modificare a Constituției în acest sens. Doar că nu poţi prinde corupţii cu alţi corupţi. Acum Stoianoglo mimează activitate abundentă şi combaterea corupţiei, după ce a eliberat toţi hoţii din puşcărie. Vine cu propuneri de reformare a sistemului din interior, a citit – zice lumea – „cele 10 porunci ale lui Platon" despre reformarea procuraturii. Dar este târziu. Sistemul trebuie curăţat. Şi va fi curăţat. Pentru aceasta există un mandat puternic din partea oamenilor”, a scris ministrul, într-o postare pe Facebook.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a anunțat, astăzi, în cadrul unui nou briefing de presă, 10 propuneri ale instituției pe care o conduce, în lupta cu corupția, acestea urmând a fi propuse Guvernului, în timpul cel mai apropiat. „Îndemnăm clasa politică, toate ramurile puterii, să întreprindă niște pași concreți pentru o veritabilă luptă anticorupție”, a precizat, în context, șeful PG.

În cadrul ședinței Parlamentului din 20 august, Procurorul General nu a venit la audierile organizate la Parlament pe dosarul furtului miliardului. Acesta a emis o notă informativă parlamentarilor privind evoluțiile în dosarul „frauda bancară”.

Procurorul General a ieșit, săptămâna trecută, la o conferință de presă, cu o zi înainte de audierile organizate la Parlament pe dosarul „furtul miliardului”. Stoianoglo a anunțat că va expedia deputaților o notă informativă și nu se va prezenta la tribuna Legislativului. Mai mult, șeful instituției de urmărire penală a făcut un șir de dezvăluiri, prin care o acuză pe șefa statului, Maia Sandu de indicații privind urmărirea penală a oponenților politici și presiuni enorme asupra instituției, mai „grav decât pe vremea lui Plahotniuc”.

Parlamentul a desfășurat consultări pe marginea modificărilor la Legea Procuraturii, propuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, învestit recent în funcția de ministru al Justiției. Acestea prevăd, printre altele, instituirea unui mecanism de evaluare a activității Procurorului General, cu posibilitatea de sancționare a acestuia, până la demiterea din funcție.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub