Moldovenii blocați în Afganistan în timpul revoltelor sângeroase au fost evacuați. MAEIE: Se află în siguranță

Toți moldovenii care au rămas blocați în Afganistan au fost evacuați. Ministerul Afacerilor Externe anunță că datorită sprijinului partenerilor străini, aceștia au reușit să ajungă la aeroportul din Kabul și au decolat spre capitala Pakistanului. Autoritățile de la Chișinău menționează că alți cetățeni moldoveni nu au solicitat ajutor pentru a fi evacuați.

Foto: captură video

„Toți cetățenii Republicii Moldova care au solicitat evacuarea sunt în afara teritoriului afgan Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că membrii echipajului, format inclusiv din cetățeni moldoveni, au aterizat în siguranță la Islamabad. Sprijiniți de partenerii străini, aceștia au reușit să ajungă la aeroportul internațional Kabul, au verificat aparatul de zbor, care aparține unei companii din Republica Moldova, contractată de un program ONU, și după soluționarea formalităților au decolat spre capitala Pakistanului.

Cetățenii care au părăsit astăzi teritoriul afgan erau ultimii care își exprimase dorința de a fi evacuați. Astfel, la acest moment, toți cetățeni șase ai Republicii Moldova care au solicitat sprijin pentru evacuare se află în siguranță în afara teritoriului afgan.

MAEIE reiterează și pe această cale apreciere partenerilor Republicii Moldova în regiune care au contribuit la asigurarea unui coridor sigur pentru cetățenii moldoveni, precum și responsabililor de la Autoritatea Aeronautică Civilă și Serviciul de Informații și Securitate, care au depus eforturi instituționale concertate pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor Republicii Moldova din Afganistan”, spun reprezentanții MAEIE.

Cei șase moldoveni, membri ai echipajului, aflați pe teritoriul Afganistanului se aflau în siguranță. Autoritatea Aeronautică Civilă anunța că sunt cazați într-un camping împreună cu reprezentanții Programului mondial Alimentar al ONU, de către care au fost contractați.

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova (AAC) a anunțat săptămâna trecută că un avion cu membri ai echipajului moldoveni la bord se află pe teritoriul Afganistanului, în contextul în care această țară este cuprinsă de revolte sângeroase. Ieri, talibanii au intrat în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Totodată, cel puțin cinci persoane ar fi murit la aeroportul din Kabul, unde sute de oameni au încercat să se urce cu forța în avioane, pentru a părăsi țara.


Pub