„ASEM este opțiunea potrivită nu doar pentru studii economice, dar și IT”, interviu cu Grigore Belostecinic, rector al ASEM

Grigore Belostecinic este dr.hab., prof. univ., academician al AŞM și rectorul Academiei de Studii din Moldova care menționează despre faptul, că 2021 este un an aniversar pentru Academie, deoarece instituția marchează 30 de ani de la fondare. La 25 septembrie 2021, ASEM va împlini 30 de ani frumoși, vârstă reprezentativă și pentru independența Republicii Moldova. Grigore Belostecinic afirmă, că ASEM a fost fondată anume atunci când țara noastră a avut nevoie de o nouă mentalitate, gândire economică și specialiști în domeniul economic.

Foto:

Oportunitățile și beneficiile ASEM

ASEM a fost și rămâne a fi una dintre cele mai atractive și prestigioase universități din Republica Moldova pentru pretendenții la studii, datorită faptului, că am oferit mereu specialități care au fost solicitate pe piața muncii. De asemenea, oferim posibilități reale studenților pentru a-și dezvolta o carieră profesională de succes. Acest lucru este mereu demonstrat de numărul mare de studenți, absolvenți ai ASEM care dețin funcții înalte la conducerea țării, în organul executiv, legislativ, precum și în companii private sau publice, în instituții de stat și chiar în companii internaționale.

Am avut și continuăm să avem profesori de cea mai înaltă calitate care s-au format de-a lungul anilor, o parte dintre ei fiind foști studenți de-ai noștri. În același timp, ASEM are o infrastructură educațională foarte bună, cu siguranță că ne invidiază, într-un mod pozitiv, multe universități din Moldova, dar și de peste hotarele ei. Inevitabil, o universitate trebuie să aibă cadre didactice profesioniste și bine pregătite, însă, în niciun caz nu trebuie să lipsească condițiile favorabile în care aceștia să se simtă bine și liber în a-și realiza misiunea de formare a viitorilor specialiști.

Avem biblioteci foarte bine dotate și amenajate, avem un număr mare de volume de cărți economice în limba română, rusă, engleză, franceză, germană și alte limbi de circulație internațională. O universitate trebuie să dispună de biblioteci, săli de studii, laboratoare, hub-uri bine dotate și amenajate, conform ultimelor cerințe și exigențe care sunt puse în fața unei universități.

Studenții noștri au fost și rămân a fi foarte implicați în toate activitățile curriculare și extracurriculare, cele de voluntariat, obștești, concursuri, conferințe științifice - un succes și o motivație enormă pentru instituția noastră. Nu în ultimul rând aș vrea să menționez, că ASEM este o universitate implicată activ în mobilitatea academică internațională în cadrul programului Erasmus Plus, precum și în cadrul unor convenții bilaterale de colaborare pe care le avem cu universitățile din țară, dar și de peste hotare.

Tehnologii Informaționale și Statistică Economică

În cadrul Academiei, am oferit mereu specialități întrebate pe piața muncii și am încercat să ne adaptăm conform tendințelor și cerințelor noi. În ultimul timp, pretendenții la studii, dar și agenții economici, solicită și preferă folosirea pe larg a tehnologiilor informaționale și a celor de comunicare. Astfel, facultatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică (TISE) de la ASEM a intrat în topul specialităților solicitate.

ASEM a pregătit cadre în domeniul TIC din timpurile când a fost fondată universitatea, acum însă, ca și instituție, punem un mare accent pe dezvoltarea și modernizarea acestei facultăți. Specificul nostru este că facultatea TISE oferă cunoștințe și specialități atât în domeniul științelor economice, cât și a celor exacte. ASEM pune la dispoziție toate specialitățile din domeniul TIC, dar care au și specific economic, cum ar fi: Cibernetică și Informatică Economică, Tehnologii Informaționale, Informatică Aplicată și cea orientată spre aplicarea în domeniul afacerilor, Securitatea Informațională și altele.

Condiții și posibilități la TISE

Pentru specialitatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică oferim condiții foarte bune. Studenții noștri pot să folosească și să activeze în sălile cu calculatoare oricând au nevoie de acestea. Sălile și laboratoarele noastre mereu au fost dotate și accesibile. În același timp, pe parcursul anilor am dezvoltat un șir de elemente de infrastructură în domeniul IT, cum ar fi Incubatorul de Afaceri al ASEM, în care sunt inițiate întreprinderi studențești fără restricții care țin de domeniul de activitate.

Recent, a fost inaugurat un nou incubator de afaceri specializat în Tehnologii Informaționale „IT for Business Applications” - în care încercăm să atragem companii sau reprezentanți care activează în țară în domeniul IT și care au posibilitatea să-și deschidă birourile în acest incubator. Scopul acestui incubator presupune crearea unei platforme cu ajutorul căreia reprezentanții mediului de afaceri în domeniu IT alături de profesorii și studenții noștri să se poată întâlni, conlucra și face schimb de experiențe.

Totodată, la ASEM am dezvoltat și un centru de business numit „ASEM Business Centre”, unde la fel activează un număr mare de agenți economici din domeniul IT. Este un proiect de succes pentru noi și studenții noștri.

De recent, ne-am propus să lansăm o inițiativă de dezvoltare pentru ASEM și anume un Hub FinTech, în colaborare cu Asociația Națională a Companiilor Private din domeniul TIC (ATIC). Prin acest proiect ne propunem crearea și dezvoltarea unui nou element important de infrastructură nu doar pentru ASEM, dar și pentru Republica Moldova. Prin intermediul acestui Hub FinTech vor fi organizate evenimente și acțiuni de formare continuă pentru toți cei ce activează în domeniul financiar-bancar și IT.

Încurajare pentru studenți

Sfatul meu pentru tineri, absolvenți și studenți este ca aceștia să fie mereu informați despre ofertele pe care le oferă universitățile din Republica Moldova și nu doar. La fel, este important ca fiecare să cunoască care este domeniul în care vor să își dezvolte o carieră profesională și căruia să se dedice ulterior. De asemenea, e necesar ca tinerii să analizeze condițiile de studii oferite de către universități, toate avantajele și uneori dezavantajele. Fiind în funcția de Rector al ASEM, vă zic că ASEM este una dintre opțiunile pentru care puteți opta, atât pentru studii economice, cât și IT, drept, administrație publică, turism sau alimentație publică. ASEM este opțiunea potrivită nu doar pentru studii economice, dar și IT.

Dragi tineri din Moldova, vă așteptăm la studii pentru a deveni studenții noștri! Sunt absolut convins că nu vă veți dezamăgi, luând în calcul tot ceea ce oferă instituția noastră pentru dezvoltarea personalităților voastre și a etapei profesionale.

***

Acest articol este realizat în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacităţilor instituționale de comunicare ale universităților din Moldova", ce se desfășoară cu suportul Proiectului TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanţatorilor.



Pub