Stoianoglo, despre excluderea Procurorului General din componența CSP: „Fărădelege totală. Vom avea un Consiliu politizat”

Șeful PG, Alexandr Stoianoglo, califică drept „fărădelege totală” excluderea Procurorului General din componența Consiliului Superior al Procurorilor, prevedere ce se conține în proiectul cu privire la modificarea Legii CSM și CSP. Acesta susține că o asemenea modificare este contrară Constituției și va transforma CSP-ul într-o instituție politizată.

Foto: UNIMEDIA

Șeful PG face referire la prevederile Constituției, dar și la practica internațională.

„Ce a fost făcut este o fărădelege totală, când Procurorul General rămâne în componența CSM și în același timp este exclus din CSP. Unde-i logica, raționamentul? În toată lumea, Procurorul General este parte a CSP. Mai mult ca atât, conform Constituției RM, procurorii în CSP trebuie să fie în majoritate. Excluderea mea și a procurorului Găgăuziei a fost făcută special, pentru micșorarea numărului de procurori în Consiliu. Vom avea un CSP politizat, care va promova agenda politică, nu agenda Procuraturii”, a precizat Stoianoglo.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative care prevede modificarea procesului de reglementare a alegerii și numirii membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a fost aprobat cu votul majorității deputaților în prima lectură. Printre altele, proiectul prevede excluderea Procurorului General din componența CSP.

Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat avizul cu propuneri asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la CSM și a CSP.  În context, Consiliul Superior al Magistraturii a subliniat că susține ideea conținută și în Opinia nr. 983/2020 din 20 martie 2020 a Comisiei de la Veneția CDL-AD(2020)001, de a exclude membrii de drept: ministrul justiției și Procurorul General din componența CSM, „pentru a asigura depolitizarea puterii judecătorești”. La fel, CSM pledează pentru menținerea calității de membru de drept al Consiliului a președintelui Curții Supreme de Justiție.

Procurorul General a ieșit, săptămâna trecută, la o conferință de presă, cu o zi înainte de audierile organizate la Parlament pe dosarul „furtul miliardului”. Stoianoglo a anunțat că va expedia deputaților o notă informativă și nu se va prezenta la tribuna Legislativului. Mai mult, șeful instituției de urmărire penală a făcut un șir de dezvăluiri, prin care o acuză pe șefa statului, Maia Sandu de indicații privind urmărirea penală a oponenților politici și presiuni enorme asupra instituției, mai „grav decât pe vremea lui Plahotniuc”.

Totodată, Parlamentul a desfășurat consultări pe marginea modificărilor la Legea Procuraturii, propuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, învestit recent în funcția de ministru al Justiției. Acestea prevăd, printre altele, instituirea unui mecanism de evaluare a activității Procurorului General, cu posibilitatea de sancționare a acestuia, până la demiterea din funcție.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub