(video) Maia Sandu, despre verișoara sa: Cred că este un sacrificiu, pentru că ea vine la un salariu mai mic

Președinta, Maia Sandu, a vorbit în premieră despre acuzațiile de cumetrism, după ce verișoara sa a fost angajată la Guvern, în echipa prim-ministrei, Natalia Gavrilița. Sandu spune că acesta nu poate fi numit un conflict de interese, „pentru că nu ea a angajat-o sau recomandat-o”. Aceasta a afirmă că verișoara sa face un sacrificiu pentru că vine la un salariu mai mic, iar în echipa unui prim-ministru, totuși, nu poți angaja oameni pe care nu-i cunoști. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Foto: colaj

„E firesc să facă știri, dar, mai ales de la presa care se consideră obiectivă, eu aștept ca lucrurile să fie prezentate corect. Jumătățile de adevăr sunt și ele manipulatoare și noi nu vrem să avem știri manipulatoare. Da, ea este rudă cu mine. Este asta conflict de interes? Nu este, pentru că nu eu am angajat-o și nici măcar nu am recomandat-o acolo. Nu am dat niciun telefon.

Doi: este acesta un beneficiu? Eu mai degrabă cred că este un sacrificiu, pentru că ea vine de la un salariu mai mare la un salariu mai mic, pentru că a fost rugată de dna prim-ministru să meargă s-o ajute în cabinet. Deci, lucrurile acestea trebuie toate prezentate, pentru că, altfel, se creează o imagine și nu este imaginea corectă. Trei: aș vrea ca presa să înțeleagă totuși ce înseamnă echipa de încredere și cabinetul unui ministru, al unui prim-ministru, al unui președinte, nu poți să angajezi în echipa de consilieri oameni pe care nu-i cunoști.

În primul rând, trebuie să ai încredere în acești oameni și aceasta nu este doar situația Republicii Moldova. Luați țările cu cea mai bună guvernare, cu cele mai înalte standarde de guvernare și o să vedeți că pentru funcțiile înalte este o mică echipă de consilieri, purtători de cuvânt. Deci, purtătorul de cuvânt vorbește în locul tău, trebuie să ai încredere totală, el scrie și vorbește în locul tău, trebuie să ai încredere totală în omul acesta. Bine, îți asumi profesionalismul lui, dar, în primul rând, trebuie să ai încredere în loialitatea acestui om, că el dacă iese într-o zi și spune o prostie, după asta nu mai caută nimeni dacă a fost această prostie convenită cu prim-ministrul sau nu a fost, se face o daună majoră pentru...”, a declarat Sandu.

„Legea spune foarte clar ce înseamnă conflict de interese. Sunt 200 de mii sau câți angajați la stat în tot felul de instituții publice, înseamnă asta că nimeni din rudele, nu știu, ale prim-ministrului nu au dreptul să lucreze la stat, în general sau în anumite proiecte care susțin instituțiile statului? Există o prevedere în lege care spune ce înseamnă conflict de interese. Conflict de interese este dacă este angajată în instituția mea, dacă este în subordonare directă, dacă există dovezi că eu am intervenit să fie angajat, dar răspunsul aici este foarte clar: omul vine de la un salariu mai mare la un salariu mai mic, deci nu poți să îl bănuiești de interes personal.”, a adăugat președinta.

Anastasia Taburceanu, cu o experiență de peste 10 ani în comunicare și relații cu mass-media, a fost numită purtătoarea de cuvânt a Nataliei Gavrilița.


Pub