Dosarul în care Primăria e obligată să achite 17 mil. lei unei „firme fantomă”: Ceban cere implicarea autorităților centrale în oprirea „tranzacției silite"

Primarul capitalei, Ion Ceban a venit cu noi detalii despre epopeea celor 17 milioane de lei, suma de care ar urma să fie delapidată Primăria municipiului Chișinău. Edilul precizează că, ultimul cuvânt și ultima decizie urmează să fie luată de Curtea Supremă de Justiție „care trebuie să examineze recursul depus de Primăria municipiului Chișinău încă la data de 19 iulie 2021, însă nu a fost până în prezent repartizat spre examinare”. Totodată, acesta s-a adresat președintelui parlamentului, prim-ministrului, șefei statului, dar și ministerului finanțelor „să stopeze această tranzacție silită până la luarea deciziei finale de către organele de drept”.

Foto: UNIMEDIA
„În prezent, ultimul cuvânt și ultima decizie urmează să fie luată de Curtea Supremă de Justiție care trebuie să examineze recursul depus de Primăria municipiului Chișinău încă la data de 19 iulie 2021, însă nu a fost până în prezent repartizat spre examinare. Între timp, executorul judecătoresc întreprinde acțiuni de executare silită în sensul încasării din bugetul municipal a sumei de 17 milioane de lei. În prezent, Primăria a sesizat Ministerul Finanțelor despre abaterile de la legislația în vigoare în cadrul acțiunilor executorului judecătoresc. 17 milioane lei pentru Primăria municipiului Chișinău sunt bani foarte mari, asta ar însemna: - reparația a minimum 50 de curți de bloc. Poate sunt acele curți în care locuiți dumneavoastră sau alți locuitori ai municipiului Chișinău. - circa 250 - 300 de terenuri de joacă care ar putea să fie instalate pe teritoriul municipiului. - 20 de stadioane pe care le-am putea crea în preajma instituțiilor de învățământ sau în curțile de bloc. 17 milioane de lei, sumă foarte importantă pentru a deschide o grădiniță nouă sau pentru a face reparații, cum ne propunem acum la școala nr.6. Vă rog să nu dați acești bani escrocilor, care de fapt au încasat atât de la cetățeni și i-au amăgit, și acum încearcă să delapideze și primăria municipiului. Vă rog să vă implicație în acest sens cu maximă atenție spre toate argumentele care sunt invocate. Nu vreau să fim furați în continuare de către niște șmecheri”, a scris Ceban într-o postare. 

Totodată, edilul a venit și cu detalii, care potrivit lui „locuitorii municipiului ar trebui să le cunoască cu certitudinte”.

Vreau să informez despre detaliile importante pe care locuitorii municipiului ar trebui să le cunoască cu certitudine. - În perioada anilor 2006-2008, de către SA „Locuințe pentru toți” a fost inițiată construcția obiectului locativ pe teren aflat în gestiunea Întreprinderii Municipale „Direcția Construcții Capitale”. - În anul 2010, de către Procuratura municipiului Chișinău a fost inițiată cauza penală pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și delapidare a averii străine de către factorii de decizie ai SA „Locuințe pentru toți”. - Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău din 04 martie 2011, a fost intentat procesul de insolvabilitate în privința S.A. „Locuințe pentru Toți”, aceasta fiind în incapacitatea de plată. - În anul 2013 dosarul penal intentat a fost transmis în instanță de judecată, iar conform scrisorii Procuraturii municipiului Chișinău din 28.07.2020, cauza penală se examinează în instanța de fond și soluție nu este luată pe caz.
Conform actului, factorii de decizie ai SC ”Locuințe pentru Toți” SA, sunt învinuiți de comiterea infracțiunilor de escrocherie și delapidarea averii străine, or, banii plătiți de către investitori persoanelor fizice nu au fost utilizați la ridicarea construcției, ci au fost furați de către conducerea companiei. În total, (factorii de decizie ai SC „Locuințe pentru Toți” SA) potrivit învinuirilor, au cauzat părților vătămate (cetățenilor, investitorilor) o daună materială în proporții deosebit de mari, în sumă de 80 290 487 lei.

Revenind la suma de 17 mln lei, care conform deciziilor judecătorești urmează a fi încasată din contul Primăriei municipiului Chișinău, urmează de remarcat că aceasta este formată din 2 părți și anume: 3 078 612,38 lei cu titlu de cheltuieli suportate de SA”Locuințe pentru Toți” pentru pregătirea documentelor, servicii de proiectare, expertiza proiectelor, executarea lucrărilor de construcție și demontarea construcțiilor efectuate la blocul locativ din str. Alba Iulia 10A și suma de 14 061 264 lei cu titlu de venit ratat al companiei SA„Locuințe pentru toți”.
Absurditatea situației respective este că instanțele de judecată au obligat Primăria municipiului Chișinău, nefiind în nicio relație contractuală cu SA „Locuințe pentru toți”, să compenseze așa numitul „venitul ratat” al SA„Locuințe pentru toți”.

Cum o companie a cărei conducere de fapt nu avea intenția să construiască obiect locativ pentru că în realitate fura banii investitorilor, putea avea venit ratat? Cu alte cuvinte instanțele de judecată au decis că infracțiunea comisă de factorii de decizie ai SA „Locuințe pentru toți” urmează a fi remunerată de Primăria municipiului Chișinău cu suma de 17 mln lei, suplimentar la cele 80 de mln lei ce constituie prejudiciul cauzat investitorilor.

În toată epopeea dată, Primăria municipiului Chișinău este prejudiciată de rând cu investitorii, adică cetățenii care au dat bani pentru locuințe, doar că dacă cei din urmă aveau relații contractuale cu SA„Locuințe pentru toți” și le-au încredințat mijloacele bănești, Primăria la rândul său a fost obligată la plata sumelor nejustificate prin doar 2 hotărâri judecătorești, pronunțate de 4 judecători după „intima lor convingere”. În prezent, Primăria municipiului Chișinău a sesizat mai multe instituții în vederea implicării în limitele competenței în situația creată, rămânând în așteptare ca acestea să elucideze aspectele invocate precum și să adopte decizii corespunzătoare cu tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate”, a spus Ceban. 

Edilul capitalei, Ion Ceban, anunța „crimă împotriva locuitorii Chișinăului”. Ceban afirmă, într-o postare pe rețelele de socializare, că actualul Guvern, pe ultima sută de metri, vrea să deposedeze bugetul Primăriei de 17 milioane de lei, prin scheme frauduloase. 

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu detalii și cronologia evenimentelor pe dosarul „Locuințe Pentru Toți” unde municipalitatea este obligată să achite 17 milioane de lei unei companii „fantomă”, în opinia sa. Edilul precizează că prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Central, din 5 septembrie 2019, a fost admisă parțial cererea de chemare în judecată înaintată de către administratorul procesului de insolvabilitate a SC „Locuințe pentru Toți” S.A privind încasarea în mod solidar de la Primărie și Direcția Construcții Capitale în beneficiul SC „Locuințe pentru Toți” a sumei de 3 078 612, 38 lei, cu titlu de cheltuieli suportate pentru pregătirea documentelor, servicii de proiectare, expertiza proiectelor, executarea lucrărilor de construcție și demontarea construcțiilor efectuate la blocul locativ din strada Alba Iulia 10A și a sumei de 14 061 264 lei cu titlu de venit ratat.

La rândul său și administratorii companiei „Locuințe pentru toți” au venit cu o reacție după ce primarul general, Ion Ceban, a lansat mai multe acuzații în adresa acestora. Mai exact, edilul a declarat că „bugetul Primăriei urmează a fi deposedat de 17 milioane de lei prin scheme frauduloase pe ultima sută de metri a activității actualului Guvern”. „Este vorba despre proiectul fantomă „Locuințe pentru toți” în care sunt implicați escroci, iar cu implicarea instanțelor de judecată vor să fure locuitorii Chișinăului”, a precizat ieri Ceban.


Pub