Ce este „Platforma Crimeea” și de ce Maia Sandu participă la acest eveniment. Explicăm

Astăzi, cu o zi înainte de Ziua Independenței Ucrainei, are loc unul dintre cele mai mari și importante evenimente la Kiev – „Platforma Crimeea”, unde participă peste 44 de țări și organizații internaționale pentru „a reîntoarce Crimeea prin mijloace pașnice”.  

La summit participă și Republica Moldova, reprezentată de președinta Maia Sandu. „Crimeea este parte a Ucrainei”, a declarat șefa statului. De cealaltă parte, socialiștii susțin poziția „neoficială” a Federației Ruse și au spus că „șefa statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova”. 

Ce este „Platforma Crimeea” 

 

„Platforma Crimeea” este un nou format internațional de consultare și coordonare. A fost inițiat de Ucraina cu scopul de a determina țările să ia o atitudine mai fermă cu referire la ocuparea Crimeii, pentru a preveni încălcarea drepturilor omului, pentru a proteja victimele regimului de ocupație și pentru a crește presiunea internațională asupra Rusiei. Toate acestea pentru a reîntoarce Crimeea prin mijloace pașnice. 

Principalele domenii de activitate ale platformei sunt:  

  • politica de nerecunoaștere a Republicii Autonome Crimeea și a încercării de anexare a orașului Sevastopol;  
  • asigurarea securității și libertății de navigație; 
  • stabilirea sancțiunilor; 
  • protejarea și asigurarea drepturilor omului; 
  • depistarea amenințărilor economice și de mediu. 

 

În cadrul summit-ului vor avea discuții de grup despre planul de redresare și restabilirea drepturilor tătarilor din Crimeea, nerecunoașterea anexării Crimeii, amenințările la adresa regiunii Azov și a regiunii mai largi a Mării Negre etc. 

44 de țări și organizații internaționale, inclusiv 14 șefi de stat, de guvern și reprezentanți ai Uniunii Europene participă la „Platforma Crimeea”  

 

Summit-ul intenționează să creeze și să demonstreze o unitate internațională în jurul poziției care afirmă că „Crimeea este Ucraina”, să condamne crimele Rusiei din și în jurul Crimeii. În timpul Summit-ului va fi adoptată o declarație comună, care să descrie principalii parametri ai politicii internaționale privind Crimeea, potrivit site-ului oficial al platformei. 

Enlarge

5c868d754e4fcda01823fc4368550c01
Foto: ANSA/EPA

Platforma Crimeea a fost înființată de Rada Supremă a Ucrainei în decembrie 2020.  

 


„Este o peninsulă militarizată și arată ca un portavion al Federației Ruse cu o creștere zilnică a armamentului, o scădere a populației băștinașe, o scădere a atractivității – naturale, ecologice, turistice, de orice fel”, a declarat președintele Ucrainei într-un interviu pentru un jurnalist din Crimeea.
 

„Ce se poate face? Trebuie să tragem alarma în fiecare zi. Cred că înainte de crearea Platformei Crimeea nu exista o alarmă. Există oameni care doresc întoarcerea Crimeii”, a adăugat el. 

Cine participă la Summit 

Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, Slovenia și Finlanda vor fi reprezentate la nivelul președinților. Federația Rusă nu participă. 

Recent, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a numit summitul „un sabat în care Occidentul va continua să hrănească sentimentele rasiste neo-naziste ale guvernului ucrainean modern”. 

Mai devreme, Maria Zaharova, reprezentanta Ministerului rus de Externe, a avertizat: „Vom lua în considerare participarea oricărei țări și organizații în astfel de acțiuni, inclusiv în cadrul inițiativei «Platforma Crimeea», ca o acțiune neprietenoasă față de Rusia, ca o încălcare directă a integrității sale teritoriale”, scrie BBC.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a explicat de ce Kievul nu a publicat până recent lista participanților la eveniment. „Ca să nu dea Rusiei indicii pe cine să «proceseze» în continuare”, a declarat Kuleba. 

La Moscova, astfel de informații nu au fost confirmate direct. Politologul pro-Kremlin, Ivan Skorikov, a spus că în cadrul ultimei vizite a șefului adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, la Chișinău, acesta ar fi informat-o pe Maia Sandu că neparticiparea la summit ar fi una dintre condițiile principale pentru organizarea unei întâlniri cu Putin, scrie BBC. 

Cu toate acestea, Maia Sandu participă la summit. 

 

„Maia Sandu supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns cu Dmitri Kozak” 

În discursul de la Kiev, Maia Sandu a reafirmat „sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute”.

„Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere”, a declarat președinta. 

Pe de altă parte, și socialiștii susțin poziția Federației Ruse. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a emis un comunicat în care susține că „președintele Maia Sandu include Moldova în blocul anti-rus, subminând astfel cel mai important principiu al politicii externe a Moldovei – neutralitatea și respectul reciproc cu toți partenerii țării noastre. Șeful statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova și supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chișinău a șefului-adjunct al administrației președintelui rus, Dmitri Kozak”. 

În comunicat, socialiștii enumeră și riscurile deciziei președintei de a participa la „Platforma Crimeea”, printre care: exporturile produselor moldovenești pe piața rusă, situația moldovenilor care lucrează în Rusia,  importul de gase naturale. De asemenea aceștia consideră că „acest pas va avea un efect negativ asupra procesului de soluționare transnistreană, lucru ce poate provoca o agravare a situației în zona de conflict.” 

Crimeea a fost anexată de Federația Rusă la începutul anului 2014

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.