Linkuri accesibilitate

Talibanii amenință că vor reacționa, dacă retragerea americană se va prelungi


Militar din forțele speciale americane le dă rații de mâncare copiilor afgani pe aeroportul din Kabul, August 21, 202
Militar din forțele speciale americane le dă rații de mâncare copiilor afgani pe aeroportul din Kabul, August 21, 202

Talibanii au avertizat că nu vor accepta nicio prelungire a retragerii americane anuntate pentru 31 august după ce Washingtonul a declarat că evacuarea haotică a mii de oameni care doresc să fugă din Afganistan poate necesita păstrarea trupelor pe teren după termenul limită.

Comentariile de luni ale talibanilor au venit după ce un gardian afgan a fost ucis și trei au fost răniți într-un schimb de focuri pe aeroportul din Kabul, în timp ce continuă exodul a zeci de mii de oameni care doresc să scape de Afganistanul condus de talibani.

„Ne-ar tăia bucăți”: civilii afgani fug de atacurile talibanilor din Kunduz
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Doi oficiali NATO de pe aeroport au declarat că situația este acum sub control. Talibanii au desfășurat luptători în afara aeroportului, unde spun că au încercat să facă un fel de ordine.

Douăzeci de oameni au fost uciși în haosul de pe aeroportul din Kabul , majoritatea au murit împușcați sau călcați în picioare în haosul creat, în timp ce forțele americane și cele internaționale încearcă să-i scoată din țara pe afganii considerati cei mai vulnerabili în fața talibanilor.

Președintele american Joe Biden a spus într-o alocutiune televizată că echipa sa de securitate națională discută despre posibilitatea prelungirii termenului limită de retragere a americanilor din 31 august.

Marti are loc o reuniune de urgență a țărilor din Grupul celor 7 ( țări democratice dezvoltate economic) pe tema evoluțiilor din Afganistan, convocată de premierul de la Londra, Boris Johnson. Se așteaptă ca Johnson să-l preseze pe președintel american să prelungească evacuările de la Kabul, dar purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat pentru Sky News ieri că o astfel de mișcare ar crea „neîncredere” și că „va provoca o reacție”.

„Este o linie roșie. Președintele Biden a anunțat că la 31 august își va retrage toate forțele militare. Deci, dacă o extind, înseamnă că extind ocupația, în timp ce nu este nevoie de asta", a spus Shaheen. „Dacă SUA sau Marea Britanie ar căuta timp suplimentar pentru a continua evacuările - răspunsul este nu. Sau ar exista consecințe", a adăugat el. El nu a explicat care pot fi consecințele.

Duminică, președintele Biden a declarat că aproximativ 28.000 de persoane au fost evacuate din Kabul începând cu 14 august, cu peste 11.000 de persoane în weekend. Acest număr părea să includă nu doar zboruri militare americane, ci și zboruri militare charter și aliate.

Schimbul de focuri petrecut a Poarta de Nord a aeroportului din Kabul, în care au fost răniți încă trei afgani, a fost raportat de forțele armate germane printr-un tweet.

Impușcăturile au izbucnit între bărbați înarmați neidentificați, forțele americane și germane și gardienii afgani, se arată în declarația de pe Twitter, fără a se specifica dacă afganul mort a fost unul dintre luptătorii talibani angajați să păzească aeroportul.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă amenințare reprezentată de militanții Statului Islamic din Afganistan, cunoscut sub numele de ISIS-K, un dușman al talibanilor, și de un posibil atac al acestora în jurul aeroportului. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a numit amenințarea „reală și acută” în declaratii făcute televiziunii CNN.

Armata SUA a fost în contact permanent cu talibanii pentru a facilita evacuările. Biden a spus că grupul a fost „cooperant în extinderea unei părți a perimetrului” în jurul aeroportului unde mii de afgani s-au adunat în speranța plecării din țară.

„Acționăm intens și cât de repede putem pentru a scoate oamenii afară ( din Afganistan)”, a spus Biden. „Aceasta este misiunea noastră. Acesta este obiectivul nostru."

Președintele a apărat din nou politica administrației sale față de Afganistan și retragerea trupelor americane. Decizia sa de a rămâne până la termenul-limită de 31 august pentru evacuarea în totalitate a trupelor americane a fost criticată dur, din cauza victoriei fulgerătoare a talibanilor și a prăbușirii complete a forțelor de securitate afgane.

Mii de soldați americani, britanici și aliați au asigurat aeroportul din Kabul și s-au străduit să țină mulțimile la distanță și departe de pistele de decolare și aterizare în timp ce avioanele militare și civile își continua eforturile de evacuare a străinilor și afganilor.

Pentagonul a ordonat unui număr de șase companii aeriene comerciale să ajute la transportul oamenilor după evacuare. În total, 18 avioane comerciale de la mari companii de aviație americane precum United, American și Delta vor fi utilizate pentru a transporta persoanele evacuate din Afganistan din locații temporare. Avioanele comerciale americane nu vor călători până la Kabul.

La Kabul , se pare că liderii talibani au început discuțiile privind formarea unui guvern.

În timp ce talibanii încearcă să își consolideze controlul asupra Kabulului noua putere se confruntă cu o nouă provocare într-un district nordic al Afganistanului din partea luptătorilor care refuză să recunoască autoritatea talibanilor.

Rămășițe ale trupelor guvernamentale și ale forțelor speciale s-ar fi adunat în Valea Panjshir, la nord de capitala Kabul - cunoscută de mult timp ca un centru al opoziției fata de talibani - și s-au alăturat militanților locali formând un așa numit Front de Rezistență Națională (NRD).

Talibanii ar fi trimis sute de luptători în valea Panjshir.

Islamiștii au „masat forțele lor lângă intrarea în Panjshir”, a scris pe Twitter Amrullah Saleh, vicepreședinte al Afganistanului în guvernul anterior care s-a refugiat în zonă.

Ahmad Masud este fiul lui Ahmad Shah Masud, erou național al Afganistanului
Ahmad Masud este fiul lui Ahmad Shah Masud, erou național al Afganistanului

Unul dintre liderii NFR este Ahmad Masud, fiul renumitului comandant antisovietic și anti-taliban Ahmad Shah Masud.

Ahmad Masud a declarat ieri că speră să poarte discuții pașnice cu mișcarea islamistă, dar că forțele sale din Panjshir sunt gata să lupte.

„Vrem să-i facem pe talibani să realizeze că singura cale de urmat este prin negociere", a spus el. „Nu vrem să izbucnească încă un război”.

Cu toate acestea, NRF este pregătit pentru un „conflict pe termen lung”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Ali Maisam Nazary.

XS
SM
MD
LG