Maia Sandu participă la summitul de constituire a Platformei Crimeea. Socialiştii moldoveni, pe poziţia de avocaţi ai Rusiei

Julieta Saviţchi
23/08/2021

Preşedinta Maia Sandu participă la summitul de la Kiev pentru lansarea Platformei Crimeea, o iniţiativă diplomatică a Ucrainei în scopul reconstituirii controlului asupra peninsulei. Participarea Maiei Sandu, alături de alţi 14 şefi de stat şi de guverne, la summitul de la Kiev, a fost criticată de către Partidul Socialiştilor.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat în cadrul biefingului din ajunul summitului că și-au anunțat participarea 44 de state și organisme internaționale, printre care 14 șefi de state și guverne, inclusiv președintele Consiliului European și vicepreședintele Comisiei Europene.

Platforma Crimeea, care urmează să fie lansată la iniţiativa Kievului, va funcționa în regim permanent și va avea un oficiu la Kiev.

În afară de agenda summitului, Maia Sandu va avea şi o agendă separată, care prevede întrevederi bilaterale cu președinții Estoniei și Letoniei, cu prim-ministrul Suediei, cu ministrul de Externe al Austriei, precum și cu oficiali ai Comisiei Europene.

Moscova a criticat dur inițiativa Kievului, catalogând-o drept „ameninţare la integritatea teritorială a Rusiei” şi „dezmăț rusofob”.
PSRM a calificat participarea Maiei Sandu la summitul de la Kiev drept „incident” şi „decizie iresponsabilă” şi că va afecta exportul de produse pe piaţa din Rusia, importul de gaze ruseşti şi soluţionarea diplomatică a diferendului transnistrean.

Julieta Saviţchi
23/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii