Litvinenco despre propunerile anticorupție ale lui Stoianoglo: „Nu poţi prinde corupţii cu alţi corupţi”

Irina Odobescu
23/08/2021
Colaj: CIJM

Sergiu Litvinenco a catalogat propunerile legislative ale lui Stoianoglo ca fiind o „mimare în combatearea corupției”. Ministrul Justiției susţine că propunerile de reformare au venit prea târziu, iar sistemul trebuie schimbat din temelie. 

„Stoianoglo a găsit scuza pentru inactivitatea Procuraturii Generale de ani de zile – imunitatea funcţionarilor. Anume din cauza acesteia, procurorii nu ar fi putut prinde hoţi. Este un fals. Câte ridicări de imunitate au fost refuzate de Parlament? Corect. Zero. ”Плохому прокурору имунитет мешает”. Incompetenţa, iresponsabilitatea şi corupţia au fost cauzele principale ale inactivităţii organelor de anchetă, decât imunitatea funcţionarilor. Noi nu suntem împotriva ridicării imunităţii pentru funcţionari, mai ales că avem și o inițiativă de modificare a Constituției în acest sens. Doar că nu legile prind hoţii, dar procurorii oneşti. Acum Stoianoglo mimează activitate abundentă şi combaterea corupţiei, după ce a eliberat toţi hoţii din puşcărie”, a sris Litvinenco pe Facebook. 

 

Litvinenco consideră că propunerile lui Stoianoglo de reformare a sistemului din interior ar fi de fapt "cele 10 porunci ale lui Platon". 

Oficialul a mai declarat că sistemul trebuie curăţat, iar după alegerile din 11 iulie 2021 există  voinţă politică şi un mandat puternic din partea oamenilor.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit luni cu 10 propuneri legislative pentru prevenirea și combaterea fenomenului corupției. Printre acestea se numără restrângerea imunității în privința demnitarilor de stat, optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor, reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat, dar și reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție. 

Irina Odobescu
23/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii