Alexandr Stoianoglo, indignat de tentativa de excludere a procurorului general din CSP. A solicitat explicaţii de la Parlament

Irina Odobescu
23/08/2021
Foto: newsmaker

Alexandr Stoianoglo a solicitat, luni,  explicaţii din partea Parlamentului privind modificările operate la Legea cu privire la Procuratură, inclusiv şi asupra excluderii procurorului general şi al procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Şeful Procuraturii Generale susţine că aceasta va contribui la politizarea Procuraturii.

„Ceea ce s-a făcut este o fărădelege totală. Politicienii nu au dreptul să se implice. Adică, procurorul general rămâne în componența Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), dar este exclus din Consiliul Superior al Procurorilor. Unde este logica, raționamentul? În toată lumea, procurorul general este parte a Consiliului Superior al Procurorilor. Mai mult ca atât, conform Constituției, în CSP procurorii trebuie să fie în majoritate. Propunerea de a exclude procurorul generat și procurorul Găgăuziei a fost făcută special pentru a micșora numărului de procurori în CSP”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul briefing-ului de luni.

 Proiectul de lege care l-a nemulţumit pe Stoianoglo a fost votat pe 13 august în Parlament,

Un alt proiect de lege votat în aceeași zi include un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și demiterea acestuia în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate. O verigă importantă  în mecanismul de demitere a şefului Procuraturii Generale urmează să-l aibă şi Consiliul Superior al Procurorilor.

Procuratura Generală s-a mai adresat, două zile în urmă, structurilor europene şi corpului diplomatic acreditat la Chişinău cu un apel în care solicită să fie analizată compatibilitatea cu standardele democratice a amendamentelor la Legea cu privire la Procuratură în partea ce ţine de tragerea la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor procurorului general, precum și modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Procuratura Generală susţine în apelul său că, proiectul de lege votat în prima lectură de Parlament „a fost elaborat într-un regim de urgență nejustificată, creând percepția că este urmărit scopul instituirii unui control politic asupra activității sistemului Procuraturii și că miza adevărată din spatele promovării mecanismului de evaluare constă în demiterea procurorului general în exercițiu”.

Irina Odobescu
23/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii