Profesorii nevaccinaţi, obligaţi să facă testul la Covid-19 o dată la două săptămâni. Cum se va desfăşura procesul de studii în noul an şcolar

Irina Odobescu
23/08/2021
Captură: Ministerul Sănătății via Facebook

Procesul de studii pentru anul şcolar 2021-2022 se va desfăşura cu prezența fizică a elevilor în sălile de clasă, iar profesorii care au refuzat să se vaccineze vor fi să obligaţi să-şi facă, din cont propriu, un test la Covid-19 o dată la 14 zile. Condiţiile au fost făcute publice, luni, de către ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco.

O alternativă la test, pentru o anumită perioadă, ar putea fi şi un certificat medical că angajatul a fist infectat cu coronavirusul de tip nou, dar s-a tratat.

Ala Nemerenco a precizat că se urmăreşte scopul ca cel puţin 95 la sută din profesori şi personalul auxiliarr din instituţiile de învăţământ să fie vaccinat anti-Covid.

Ministra şi-a argumentat decizia prin faptul că rata de contagiozitate a crescut de la 0,75 la 1,25 timp de șapte zile. Aceasta înseamnă că tot mai multe persoane se infectează cu noul coronavirus, iar numărul de infectați care fac forme grave și extrem de grave, în proporţie de 98 la sută sunt din rândul celor nevaccinaţi. 

Rata vaccinării profesorilor din Chişinău este de peste 75 la sută, însă media pe ţară este cu mult mai scăzută. Până în prezent, în Republica Moldova au fost administrate 1.228.697 de doze de vaccin anti-Covid, numărul celor vaccinaţi cu ambele doze fiind de 644.534.

 

Irina Odobescu
23/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii