image
Sursa foto: Profimedia

Talibanii anunță că și-au trimis sute de luptători către Valea Panjshir, unde s-au regrupat forțe de rezistență

Talibanii au anunțat că „sute” de combatanţi de-ai lor se îndreaptă spre Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, singura zonă din Afganistan unde nu au controlul și unde, potrivit unor imagini care circulă pe rețelele sociale de o săptămână, s-ar fi regrupat forțe afgane care se antrenează pentru a le opune rezistență.

„Sute de mujahedini ai emiratului islamic se îndreaptă spre provincia Panjshir pentru a prelua acolo controlul, după ce responsabili locali au refuzat să o predea în mod paşnic”, au anunţat duminică talibanii pe contul lor de Twitter în limba arabă, informează AFP, preluată de Agerpres. Talibanii au intrat la 15 august în capitala Kabul fără a întâmpina rezistenţă, după ce președintele țării a fugit, iar forțele guvernamentale au depus armele. A fost încununarea unei ofensivă fulgerătoare a mișcării islamiste, care a început în luna mai, odată cu retragerea forţelor americane şi ale NATO din Afganistan.

La începutul săptămânii, apăruseră informaţii că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud, fiul unui cunoscut comandant militar afgan, organizează o mişcare de rezistenţă împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir, mişcare denumită Frontul Naţional de Rezistenţă (FNR).

Ahmad Massoud este fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat împotriva talibanilor. Comandantul Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir”, a fost asasinat de reţeaua teroristă al-Qaida în 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atentatele de pe teritoriul american.

„Talibanii nu vor rezista dacă vor continua astfel. Suntem gata să apărăm Afganistanul şi avertizăm în privința unei băi de sânge”, a declarat duminică Ahmad Massoud pentru postul Al-Arabiya.

Noutăţile partenerilor

comentarii: