Maia Sandu anunță participarea la „Platforma Crimeea". Analist politic: Aceasta va nemulțumi Rusia. Efectele merită atenție și analiză

Președinția a anunțat ieri despre participarea Președintei Maia Sandu la Summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev, care va avea loc mâine, 23 august. La eveniment și-au anunțat prezența 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE. În urma acestui anunț analistul politic Dionis Cenușa a venit cu un set de observații.

Foto: UNIMEDIA

Dionis Cenușa a structurat comentariile sale în câteva puncte-cheie.

„Ca și în alte cazuri, despre vizitele Președintelui aflăm cu doar câteva zile înainte de decolarea avionului. Evenimentul are loc pe 23 august, iar președinția a anunțat despre acest lucru doar ieri (oficial, pe pagina președinției). Anterior, am atras atenția că Președinția trebuie să publice informația despre agenda sa externă din timp. Explic. Invitațiile la evenimente internaționale se trimit cu luni de zile înainte de eveniment, iar partea moldovenească confirmă, de regulă, participarea în scurt timp după recepționarea invitației (soarta țărilor mici). În acest sens, Președinția la fel ca și celelalte instituții trebuie să asigure transparență și previzibilitate. Deplasarea de la Kiev se face pe bani publici și de către unul din realizatorii principali au politicii externe moldovenești. În asemenea condiții de transparență și previzibilitate, opinia publică, opoziția, media etc., nu pot comenta din timp, influența agenda discuțiilor preconizată în timpul deplasării etc. Așadar, reiterez că Președinția trebuie să publice și să comunice în timp oportun (nu la o distanță de 1-2 zile despre agenda deplasărilor și a discuțiilor preconizate) despre agenda externă. Acest lucru îl invoc de la începutul mandatului său, dar nu am observat schimbări calitative în acest sens.

Participarea la Platforma Crimeei plasează Moldova în categoria țărilor care nu recunosc, în mod deschis, anexarea peninsulei de către Rusia. Acest lucru este extrem de important pentru Moldova (imaginea sa internațională), care are propria durere de cap cu separatismul din regiunea transnistreană. Este un semnal politic puternic pe care Președintele Moldovei îl va trimite oficiului lui Zelensky. Pe lângă promovarea principiului de integritate teritorială a țării vecine, Președintele Sandu poate folosi această ocazie pentru a avansa dialogul cu partea ucraineană pe subiecte de importanță națională (combaterea propagandei, proiecte de infrastructură transfrontalieră etc.).

Deși participarea la Platforma Crimeei are încărcătură politică și practică importantă, aceasta va nemulțumi Rusia. Președintele Sandu în discuțiile cu Dmitry Kozak a demonstrat deschidere pentru dialog constructiv. Aceeași abordare ar fi vrut-o și Rusia, însă nu se știe exact unde sunt limitele acceptabilului. Anterior, pe fundalul desfășurării inițiativei Platformei, MAE-ul rus a criticat dur orice tentativa a Ucrainei de restabili controlul asupra Crimeei, denumindu-le „o amenințare la integritatea teritorială a Rusiei”. Moldova se poziționează corect de partea Ucrainei pentru multiple raționamente, atinse mai sus, dar și pentru că este partener de integrare europeană. Totuși, efectele reacției factorului rusesc cu privire la participarea oficialului moldovean merită atenție și analiză”, susține politologul.

„Dacă Președintele ar fi anunțat din timp despre participarea sa la lansarea Platformei Crimeea, atunci ar fi fost posibilă clarificarea aspectelor legate de factorul rusesc. Pe viitor, Președinția trebuie să asigure mai multă transparență și respectiv previzibilitate, pentru a permite reacții și consultări cu publicul (mediul academic, sectorul asociativ, media, opoziția politică). Participarea la Platformă are avantaje clare, principalul fiind sprijinirea politică a integrității teritoriale a Ucrainei. Rămâne sub semnul întrebării modul cum guvernarea vede prevenirea unor efecte negative a acestei participări importate asupra dialogului fragil cu Rusia”, a concluzionat Dionis Cenușa.

Adițional Summitului, Președintele Maia Sandu va avea câteva întrevederi bilaterale. Lidera de la Chișinău va discuta cu Președinții Estoniei și cel al Letoniei, cu Prim-ministrul Suediei și cu Ministrul Federal pentru Afaceri Europene şi Internaţionale al Republicii Austria, precum și cu Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Din delegația Republicii Moldova mai face parte Cristina Gherasimov, consilieră prezidențială pentru politică externă.


Pub