Care ar fi prețurile reale ale benzinei și motorinei. Alexandr Slusari: „Petrolișii au micșorat cu doar 10 bani prețul”

Irina Odobescu
21/08/2021
Foto: CIJM

Prețurile la benzină ar fi trebuit micșorate cu 0,82 bani, iar prețul pentru motorină cu 0,72 bani. Fostul deputat Alexandr Slusari scrie despre o înțelegere de cartel a marilor companii, care ar fi susținute politic. 

„Oamenii lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu din Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sunt complici la acordul de cartel continuu al companiilor mari petroliere. Regret că până la ziua de azi nu am auzit că Parlamentul ar intenționa să demită conducerea acestei instituției importante. Două zile în urmă petroliștii au început să ne facă mare „favoare", micșorând cu 10 bani prețurile la benzină. De la 20,49 la 20,39 lei per litru”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook. 

Slusari scrie și despre calculele făcute, astfel un litru de benzină la pompă ar costa 19,57 lei, iar un litru de motorină 15,46 lei. 

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr susține că stațiile de alimentare ale petroliștilor mici „sunt mult mai aproape de cifrele legale”. 

Precizăm că un raport al Consiliului Concurenței, remis în aprilie curent președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi, dezvăluie înțelegerea de cartel de pe piața petrolieră din Republica Moldova. Este vorba de șase companii – Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom Moldova SRL, Bemol Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA – care ar fi acționat concertat, în perioada martie 2019–aprilie 2021, la stabilirea prețurilor de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Experții Veaceslav Ioniță și Victor Parlicov acuză ANRE de situația haotică de pe piața produselor petroliere. Primul susține că acțiunile ANRE favorizează distribuitorii mari și vor duce la dispariția comercianților mici. În timp ce cel de-al doilea afirmă că demersul lui Alexandru Oleinic a fost motivat politic. Controversa legată de piața produselor petroliere s-a declanșat după ce mai multe benzinării au pus limită la procurarea motorinei și benzinei.

Irina Odobescu
21/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii