Oamenii de ştiinţă solicită conducerii ţării includerea glotonimului „limba română” în Constituţie

Julieta Saviţchi
21/08/2021
agora.md

Academia de Științe a Republicii Moldova a adresat un apel către conducerea de vârf a ţării, în care solicită legiferarea limbii române ca limbă de stat în Constituţie şi excluderea sintagmei „limba moldovenească”.

Savanţii au menţionat în apelul lor că susțin inițiativa recentă a Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, a Institutului de Filologie Română „B.P.Hasdeu” și a Institutului de Istorie de a relua apelul de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție conform adevărului științific.

„Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană. Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română”, se arată în apelul Academiei de Ştiinţe.

Semnatarii documentului au declarat că prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția s-a pronunțat în repetate rânduri pentru „restabilirea adevărului științific despre limba română”.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat recent, în cadrul unei emisiuni, că modificarea articolului 13 din Constituţi nu reprezintă acum o prioritate pe agenda guvernării şi nici nu este momentul oportun de a reveni la această problemă.

„Îmi vine greu, chiar dacă sunt președintele Parlamentului, să spun când va veni acest moment. Ca să vii cu o propunere trebuie să te asiguri că există niște voturi, pentru că nu știu dacă se merită să compromiți o idee, să ajungi să nu fie votată și să rămâi doar cu încercarea. Acum trebuie de văzut contextul. La moment avem o agendă foarte fierbinte legată de tot ce înseamnă reforma justiției și combaterea corupției. Aici trebuie să ne concentrăm. Acesta a fost angajamentul nostru în campania electorală și foarte hotărâți o să mergem în îndeplinirea acestui deziderat. Cu tot respectul, noi trebuie să livrăm ceea ce am promis în campanie. La un moment dat, mi-aș dori să revenim și la acest subiect pentru că tot mai multă lume înțelege că limba pe care o vorbim se numește limba română”, a declarat Igor Grosu.

Julieta Saviţchi
21/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii