fbpx

video | Ultimii urși „actori” din Vietnam au fost eliberați de la circ după ani de chinuri și umilințe

Circul central din Hanoi, capitala Vietnamului, a eliberat într-un final, ultimii patru urși „actori” care vor ajunge la un sanctuar natural, relatează Euronews. Decizia vine după ce circul a primit dispoziție să renunțe complet la reprezentațiile cu urși, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ursoaiecele sunt cele patru Spice Girls. Doar că ceva mai blănoase”, spune directorul Centrului pentru Salvarea Urșilor din Vietnam, Heidi Quine. Numirea lor așa a devenit un fel de tradiție, spune Quine, după ce organizația a salvat alți doi pui de urs de la același circ și i-a numit „Sugar” și „Spice”.

Animals Asia are două sanctuare, unul în Tam Dao, în Vietnam, acolo unde au început noi vieți 189 de urși. Nou-veniții au ajuns la mijlocul lunii iunie și învață gradual să trăiască în libertate.

„De când s-au născut și au fost luați de la mamele lor în sălbătice nu au știut altă viață decât haosul și agitația vieții de circ, complet nenaturală pentru ei”, spune Quine.

„Pe tot parcursul vieții lor, noi oamenii, ca specie, i-am învățat că nu suntem de încredere și că lucrurile noi reprezintă frică. Că lucrurile noi sunt periculoase. Deși sunt aici cu noi, în siguranță și le dăm tot ce au nevoie ca să fie urși, le trebuie timp să înțeleagă lucurile astea și să aibă încredere în noi”, a adăugat ea.

Un raport a arătat chinurile la care erau supuse animalele sălbatice, unele dintre ele pe cale de dispariție

Circul din Hanoi a fost obligat să renunțe la reprezentațiile cu urși după ce un raport al Animals Asia a arătat cât de afectate sunt animalele și din punct de vedere psihologic dar și fizic de activitatea la circ.

După apariția raportului, guvernul vietnamez a dat o directivă prin care a obligat circurile să renunțe la reprezentațiile cu animale sălbatice.

Raportul, publicat în 2017, a arătat că 16 astfel de stabilimente din țară forțau sute de animale sălbatice, unele în pericol de dispariție, să facă trucuri umilitoare la grădini zoologice și circuri.

Animalele erau ținute în condiții proaste pe timp de noapte, iar pe timp de zi erau obligate să participe la reprezentații lungi și chinuitoare. Un alt capitol a detaliat că macacii, elefanții, gibonii și urșii sunt animale nedocumentate care ar fi putut proveni din traficul de animale vii din Asia.

Deși primii pași au fost făcuți pentru a elibera animalele, o lungă perioadă de timp va mai trece până ce absolut toate animalele vor fi eliberate.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button