/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Un primar a fost depistat cu incompatibilitate, iar un fost director de Centru de Sănătate a admis un conflict de interese. Ambii riscă interdicții

missing
21 august 2021, ora 14:50

Un primar s-a aflat timp de 30 de zile în incompatibilitate de funcție, iar un fost director de Centru de Sănătate din municipiul Chișinău a admis un conflict de interese. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare în acest sens.

În primul caz este vorba despre primarul comunei Pruteni din raionul Fălești. În anul 2019, subiectul a deținut simultan cu mandatul de primar și calitatea de consilier în Consiliul local Pruteni. Având la dispoziție 30 de zile pentru a renunța la una dintre cele două funcții, subiectul a soluționat această stare de incompatibilitate, cu încălcarea termenului legal. Fiindu-i solicitat punctul de vedere, primarul a recunoscut că a încălcat legea. Acesta și-a depus demisia cu întârziere din mandatul de consilier, precizând inspectorului de integritate că, pe perioada în care s-a aflat în incompatibilitate, nu și-a exercitat atribuțiile de consilier. Dacă actul emis pe numele acestuia va rămâne definitiv, ANI va sesiza Oficiul teritorial Bălți al Cancelariei de Stat pentru inițierea procedurii de demitere a primarului.

Și fostul director al Centrului de Sănătate din orașul Cricova, municipiul Chișinău a încălcat legea. În perioada martie-decembrie 2020, acesta și-a pus semnatura pe mai multe acte administrative prin care și-a atribuit stimulări materiale. Astfel, contrar legii, subiectul ar fi încasat suma totală de aproximativ 183 mii de lei. Ulterior, după trei luni de la semnarea ultimului ordin, și-a depus cererea de demisie din funcţia de director al Centrului. Subiectul ar fi trebuit să se abțină de la semnarea actelor, să declare situaţia de conflict de interese cu propria persoană și să aștepte o soluție pe acest caz. În explicații prezentate în cadrul controlului, aceste a invocat că remunerările au fost efectuale corect, în baza unor modificări legislative din anul 2020. În ambele cazuri, inspectorii de integritate au subliniat că legea specială a ANI este obligatorie pentru toți și fiecare subiect al declarării trebuie să o respecte în egală măsură.

În deciziile luate, inspectorii de integritate au dispus ca cei doi subiecți să fie decăzuți din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu aplicarea interdicției de trei ani de zile. Deciziile inspectorilor vor intra în vigoare, dacă actele de constatare vor rămâne definitive în instanțele de judecată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram