/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Angelina Jolie și-a făcut cont pe Instagram pentru a apăra drepturile femeilor din Afganistan. „Ca cetățean american, îmi este rușine”

missing
21 august 2021, ora 17:54

Actrița Angelina Jolie, care până acum nu avea un cont oficial pe rețelele de socializare, s-a alăturat vineri rețelei de socializare Instagram în scopul de a le vorbi utilizatorilor și admiratorilor ei despre situația din Afganistan și despre femeile și copiii care se află acum în pericol, după ce talibanii au cucerit capitala afgană Kabul și au preluat puterea. De asemenea, într-un editorial publicat tot vineri în revista americană TIME, Angelina jolie a transmis că „îi este rușine” de modul în care SUA s-au retras din Afganistan, subliniind în același timp că acest război nu trebuia să aibă „un astfel de deznodământ”, scrie digi24.ro.

În prima ei postare pe Instagram, actrița americană în vârstă de 46 de ani a făcut publică o scrisoare pe care a primit-o de la o adolescentă din Afganistan, care denunță că drepturile și libertăților lor încep să fie pierdute, subliniind că „suntem din nou închiși”, notează CNN.

„În acest moment, oamenii din Afganistan își pierd capacitatea de a comunica pe rețelele sociale și de a se exprima liber. Așa că am venit pe Instagram pentru a împărtăși poveștile și vocile celor din întreaga lume care luptă pentru drepturile de bază ale omului”, a scris Angelina Jolie în prima ei postare pe platforma deținută de Facebook Inc , atașând în același timp și câteva fotografii care ilustrează scrisoarea redactată de mână de către adolescenta afgană, precum și o poză cu șapte femei îmbrăcate în vestimentația tradițională musulmană burqa.

„Înainte de intrarea talibanilor în oraș (Kabul), cu toții aveam drepturi și ne li puteam apăra în mod liber”, scrie tânăra în scrisoare, precizând și că „odată cu preluarea puterii de către talibani, ne temem cu toții de ei și de ce ne-ar putea face și credem că toate visurile noastre au dispărut”.

Angelina Jolie, care este care este și trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a scris în prima postare pe instagram că a vizitat granița cu Afganistanul cu două săptămâni înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, unde a întâlnit refugiați afgani care fugiseră din calea talibanilor.

„Asta a fost acum douăzeci de ani. Este dezgustător să vezi cum afganii fug din nou din cauza sentimentului de teamă și incertitudine care le-a cuprins țara. Să cheltui atât de mult timp și bani, să verși atât de mult sânge și să pierzi vieți doar pentru a ajunge la un astfel de rezultat este un eșec aproape imposibil de înțeles”, a punctat Angelina Jolie.

Legea Sharia și anularea drepturilor și libertăților femeilor

Pe măsură ce talibanii au preluat puterea și încep să-și instaureze prevederile societale, femeile din Afganistan au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 vor fi anulate. Liderii talibani au declarat că vor respecta drepturile femeilor, iar politica noii conduceri a țării va fi ca „femeile să aibă acces la educație și la muncă”, însă realitățile din ultimele zile evidențiază faptul că drepturile și libertățile femeilor sunt trecute prin filtrul politicii noului „Emirat Islamic al Afganistanului” și anulate acolo unde acestea nu sunt în acord cu viziunea noilor conducători.

Revenirea talibanilor la putere în Afganistan în urma retragerii trupelor americane a provocat o teamă profundă în rândul femeilor afgane cu privire la eventuala revenire a unui regim care le-a impus restricții și interdicții severe în trecut.

Când talibanii au condus această ţară, între anii 1996-2001, şcolile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.

Deși talibanii au spus că s-au schimbat, mulți oameni din și din afara Afganistanului sunt sceptici.

„Mă îndoiesc că talibanii s-au schimbat. Ei nu au aceleași valori precum restul poporului afgan și nu înțeleg democrația”, le-a transmis o femeie din orașul afgan Kunduz jurnaliștilor de la CNN.

Regimul taliban este recunoscut pentru aplicarea unei interpretări extrem de severe a legii islamice și pentru încălcarea flagrantă a drepturilor femeilor.

A sosit timpul să fie tras un semnal de alarmă
Conform revistei americane People, o sursă apropiată de Angelina Jolie a declarat că actrița americană a considerat că acum este timpul să folosească platforma de socializare și notorietatea de care dispune la nivel mondial.

„Angie s-a simțit nevoită să se alăture într-un moment în care femeile și tinerii din Afganistan își pierd capacitatea de a comunica pe rețelele sociale și de a se exprima liber”,precizează sursa, care mai adăugă: „Din punctul ei de vedere, dacă este capabilă să facă parte din efortul de a le face auzite vocile, atunci a simțit că este un motiv suficient să folosescă un cont oficial de Instagram pentru asta”.

În ultima parte a postării ei, Angelina Jolie a spus că va continua să caute modalități de a ajuta și de a face auzită vocea femeilor afgane, cerându-le urmăritorilor ei să se alăture acestui demers. În plus, în biografia sa afișată pe Instagram, actrița a atașat linkul site-ului oficial al UNHCR, în care Agenția ONU pentru Refugiați a solicitat sprijinul pentru un răspuns umanitar la criza din Afganistan „pentru a se asigura că toți cei care necesită asistență nu sunt uitați”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram