/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Maraton de imunizare, în ritm de melc. La maratonul de vaccinare dedicat cadrelor didactice, doritorii puteau fi numărați pe degete

missing
21 august 2021, ora 21:06

Maraton de imunizare, în ritm de melc. Astăzi, la maratonul de vaccinare dedicat cadrelor didactice, doritorii puteau fi numărați pe degete. Că procesul decurge lent, ne-a confirmat și medicul coordonator. Puținii profesori care au venit să se imunizeze ne-au spus că așa speră să își protejeze sănătatea lor, dar și a elevilor. În prezent, cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în Chișinău, unde peste 70 la sută dintre profesori și personal auxiliar din școli au fost vaccinați.

„La maratonul de vaccinare de la centrul Municipal de imunizare, unde sunt așteptați în special cadrele didactice, pentru a se imuniza vedem că cei vizați dar și oamenii de rând nu se prea grăbesc. Mai exact în peste două ore de imunizare au fost vaccinate doar 80 de persoane.”

În prag de întâi septembrie, toți profesorii și educatorii din capitală care nu au reușit să-și administreze vaccinul anti-Covid sunt invitați să se vaccineze pentru a da startul unui nou an școlar în siguranță. Printre puținii doritori de a se imuniza l-am întâlnit astăzi pe Stanislav Covalschi care este profesor la Universitatea Agrară. Acesta ne-a spus că este foarte important ca profesorii să se vaccineze pentru că interacționează zilnic cu studenții, dar și colegii lor, astfel că riscul de infectare este destul de mare.

„Noi în general, toți profesorii de la catedră sunt vaccinați, eu cred că sunt ultimul. Trebuie probabil toți 100% să ne vaccinăm deoarece protejăm și copii și pe noi.”

La centrul de imunizare am surprins și unii părinți care ne-au spus că în primul rând profesorii trebuie să fie protejați. Potrivit lor, copiii suportă mai ușor consecințele bolii. Astfel, părinții consideră că profesorii și educatorii ar trebui să se vaccineze pentru a fi protejați, astfel ca procesul educațional să decurgă în mod obișnuit. Dacă profesorii vor fi sănătoși atunci și copii vor avea un sistem educațional bine pregătit.

„Acuma la început de an școlar, cred că este important ei să se protejeze, în primul rând pentru că copii trec mai ușor. Însăși profesorii sunt părinții, buneii cuiva și e foarte important să se vaccineze. Din câte eu cunosc foarte mulți s-au vaccinat deja sau, cel puțin la noi în scoală, s-au vaccinat deja și vom intra în nou an școlar cum a fost până la Covid, parcă, vom vedea deja.”

„Medicii roagă cadrele didactice,m mergeți și vă vaccinați ca să putem începe anul școlar normal. Să nu se întâmple ca și anul trecut, părinții strigă de ce ne ducem la școală, de ce nu ne ducem la școală și se întâmplă un fel de harababură. Lume anu știe ce vrea, azi vreau asta mâine vreau cealaltă dar, noi toți dorim să fim sănătoși”.

Și responsabilii de această acțiune susțin că procesul decurge lent. De exemplu, ieri, la vaccinare nu au venit nici măcar toți cei care s-au programat în prealabil. Astăzi, maratonul a început la ora 8:00 dimineața, iar în stoc sunt disponibile vaccinuri Pfizer, Astra Zeneca, sSnopharm și Johnson&Johnson.

„Au fost programați în jur de 700 și ceva de persoane ieri, astăzi 400 și ceva, Ieri s-au adresat la vaccinare 446 de persoane dintre care 95 de persoane din sistemul educațional, astăzi până ce, avem 80 de persoane”.

Potrivit, șefului Direcţiei Generale Asistenţă Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gâlcă, în capitală, rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice din instituțiile de stat este în jur de 70%. Aici intră și personalul auxiliar, dar și angajații grădinițelor. În schimb, angajații din cadrul instituțiilor educaționale private sunt mai activi, rata de imunizare constituind aproximativ 100%. Astfel, până la începerea anului școlar, autoritățile urmează să decidă cum vor activa profesorii care nu și-au administrat vaccinul anti-Covid și nici nu dorescă să o facă. Responsabilii analizează mai multe opțiuni și iau în calcul soluțiile adoptate de autoritățile din România care au decis ca profesorii care nu s-au imunizat nu au voie să profeseze, sau sunt obligați să-și facă teste din contul propriu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram