/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Unii deputați din opoziție critică decizia autorităților de a organiza, în plină pandemie, o paradă militară de Ziua Independenței

21 august 2021, ora 21:29

Unii deputați din opoziție critică decizia autorităților de a organiza, în plină pandemie, o paradă militară. Aceștia spun că cheltuielile sunt nejustificate, iar banii alocați pentru ceremonie ar putea fi repartizați pentru alte necesități stringente. Pe de altă parte, deputații partidului de guvernământ susțin că parada va fi una destul de modestă și se vor respecta toate măsurile anti-COVID.

„Pe cine vom impresiona cu cei 500 de militari. Din câte am înțeles, tehnica militară nu va fi prezentă în Piața Marii Adunări Naționale. MUSCA Nici cu tehnica militară nu putem impresiona pe nimeni, dar două milioane 300 de mii de lei sunt bani care pot fi direcționați pentru soluționarea altor probleme ale cetățenilor. La urma urmei pot fi hrăniți câteva luni cu dejunuri calde toți copiii din gimnazii.”

Astfel a comentat deputata blocului Comuniștilor și Socialiștilor decizia autorităților de a organiza o paradă militară de ziua independenței. Elena Bodnarenco susține că la 30 de ani de la proclamarea suveranității, țara nostră ar trebui să aibă alte priorități, iar noi să ne mândrim cu un trai mai bun. Și colegul său de bloc, Grigore Novac a criticat această decizie, mai ales că țara noastră este amenințată de un nou val de infectări cu virusul Covid. Deputatul a acuzat guvernarea de duble standarde.

„Aceeași actori care acum organizează parade cât de critici au fost când un contingent foarte mic, mult mai mic, din MUSCA Garda de Onoare a fost detașat pentru defilarea la parada de la Moscova. Au țipat și au cotcodăcit acolo de doamne ferește. Acuma, un contingent mult mai mare, pe fonul creșterii cazurilor de Covid participă la o paradă mult mai grandioasă.”

„În perioada prin care trece Republica Moldova, nu paradele trebuie să fie cea mai mare preocupare a autorităților atunci când trebuie să găsim bani pentru MUSCA funcționarii publici, pentru medicină, pensionari.”

De partea cealaltă, deputații PAS, partid care se află la guvernare, sunt de părere că acest eveniment nu putea fi trecut cu vederea, iar suma de bani alocată pentru organizare este una modestă.

„Sunt anumite evenimente care au o importanță națională pe care nu le putem marca. Desigur că acestea trebuie să fie organizate ținând cont de restricțiile pandemice și cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție, astfel încât să nu ne trezim cu un număr crescut de infectări după asemenea evenimente.”

Pentru parada militară din 27 august au fost alocate peste două milioane 300 de mii de lei. Întrebată dacă aceste cheltuieli sunt justificate, în condițiile în care anterior, fostul premier interimar Aureliu Ciocoi a declarat că bani în buget nu mai sunt, iar fondul de rezervă și cel de intervenții sunt golite, Prim-ministrul Natalia Gavrilița susține că resursele financiare au fost planificate din timp.

„Organizarea celebrării a 30 de ani de independență a fost un lucru previzibil și pentru aceasta există bani alocați în buget.”

Decretul privind organizarea paradei militare din 27 august a fost semnat de președinta Maia Sandu acum o lună. În acest an, țara noastră împlinește 30 de ani de la proclamarea independenței.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram