image
Sursa foto: mediafax.ro

Erdogan avertizează țările europene că Turcia nu va deveni „unitatea de stocare a migranților” a Europei

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a cerut joi ţărilor europene să îşi asume responsabilitatea pentru migranţii care vin din Afganistan, adăugând că Turcia nu intenţionează să devină „unitatea de stocare a migranților a Europei”, în contextul crizei provocate de talibani în Afganistan, scrie Reuters.

De la intrarea talibanilor în Kabul weekendul trecut, în Afganistan s-au produs scene de groază, mii de oameni încercând să plece de teama revenirii interpretării austere a legilor islamice impuse în timpul guvernării anterioare a talibanilor, încheiate în urmă cu 20 de ani.

Mii de oameni au trecut graniţa în Tucia în ultimele săptămâni, în timp ce insurgenţii islamişti au traversat ţara în drum spre Kabul.

Vorbind la o şedinţă de guvern, Erdogan a spus că Europa trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru afganii care fug din ţara lor, adăugând că Ankara a luat măsuri de-a lungul frontierei sale cu Iranul, care este o rută majoră a migranţilor afgani în Turcia.

Turcia va fi în continuare de partea Afganistanului, a mai spus preşedintele turc, precizând că el este gata să aibă întrevederi cu liderii talibani. "Salutăm declaraţiile moderate făcute de talibani", a afirmat Erdogan.

Preşedintele turc a anunţat că va discuta în următoarele zile cu cancelarul federal german Angela Merkel şi cu omologul său rus Vladimir Putin, scrie digi24.ro.

Deocamdată, Turcia a reuşit să evacueze 552 de cetăţeni turci din Kabul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: