image
Sursa foto: Reuters

O cantitate uriașă de armament, aeronave și elicoptere, livrate de SUA armatei afgane, au căzut acum în mâinile talibanilor

O cantitate uriașă de armament, echipamente de luptă, vehicule blindate și chiar aeronave și elicoptere Black Hawk, livrate de americani armatei afgane, au căzut acum în mâinile talibanilor. SUA ar putea lua în calcul bombardarea acestora, dar numai după evacuarea civililor de pe aeroportul din Kabul.

Între 2002 și 2017, Statele Unite au oferit armatei afgane armament în valoare de 28 de miliarde de dolari, sub formă de puști, rachete, viziere pentru vedere nocturnă și chiar mici drone de cercetare.

Din 2003, Statele Unite au furnizat forțelor afgane cel puțin 600.000 de arme de infanterie, inclusiv puști de asalt M16, 162.000 de echipamente de comunicații și 16.000 de dispozitive pentru ochelari de vedere nocturnă.

Între 2003 și 2016, Statele Unite au furnizat forțelor afgane 208 de aeronave, parte din ele fiind folosite de piloții afgani pentru a fugi din țară, în ultima săptămână, înainte de căderea Kabulului. Între 40 și 50 de avioane au aterizat numai în Uzbekistan, în condițiile în care talibanii începuseră o campanie de asasinare a piloților.

În urmă cu o lună, Ministerul Apărării din Afganistan a postat pe rețelele sociale fotografii cu șapte elicoptere noi care soseau în Kabul, livrate de Statele Unite. Acum, un videoclip postat pe aceleași rețele arată insurgenții talibani inspectând șiruri lungi de vehicule militare și deschizând lăzi cu armament, echipamente de comunicații și chiar drone militare, livrate de americani pentru armata afgană.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că în mâinile talibanilor au căzut peste 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvee, până la 40 de aeronave, inclusiv elicoptere de atac UH-60 Black Hawks, dar și drone militare ScanEagle, scrie Biziday.

“Tot ce nu a fost distrus este al talibanilor acum”, a declarat pentru Reuters acesta. Americanii se tem nu numai că aceste arme ar putea fi folosite pentru a ucide civili, dar ele ar putea ajunge și la alte grupuri militante, așa cum ar fi Statul Islamic.

Potrivit Reuters, Administrația Biden este atât de îngrijorată de situație, încât are în vedere o serie de opțiuni. Echipamentele militare ar putea fi, de exemplu, bombardate, dar acest lucru nu poate fi făcut înainte de evacuarea civililor de pe aeroportul din Kabul, fără riscul ca talibanii să atace aeroportul.

Această experiență nu este nouă. Viteza cu care talibanii au cucerit Afganistanul amintește de militanții Statului Islamic care în 2014 au dezarmat și preluat armament de la forțele irakiene, înarmate tot de SUA.

Potrivit Reuters, militarii americani cred că, deși este îngrijorător faptul că elicopterele Black Hawk au ajuns în mâinile talibanilor, aeronavele necesită întreținere frecventă și multe sunt prea complicate pentru a putea fi pilotate fără o pregătire adecvată. “În mod ironic, faptul că acestea se defectează atât de des va salva vieți în acest caz”, a spus un al treilea oficial, citat de Reuters.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: