image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Pregătește Viktor Orban ieșirea Ungariei din UE? Semnele au început să apară

Presa pro-guvernamentală de la Budapesta ia în discuție o posibilă ieșire a Ungariei din Uniunea Europeană și pledează pentru Huxit. Acest lucru îi face pe comentatori și pe politicieni să se întrebe care sunt intențiile lui Viktor Orban.

Ziarul pro-guvernamental „Magyar Nemzet” se declară în favoarea retragerii Ungariei din Uniunea Europeană, iar acest lucru îi face pe analiștii politici să creadă că în spatele acestor opinii s-ar afla chiar premierul Viktor Orban, se arată într-o analiză a Deutsche Welle, citată de EVZ.

Aceasta deoarece „Magyar Nemzet” lansează, de multe ori, subiecte prin care Viktor Orban testează opinia publică din Ungaria. Astfel, săptămâna trecută, ziarul a lansat o dezbatere pe tema ieșirii Ungariei din UE.

„Este timpul să vorbim despre Huxit”, a titrat Magyar Nemzet într-un articol de opinie, iar aproape toată presa de la Budapesta a preluat subiectul. Reprezentaţii partidelor de opoziţie s-au arătat indignaţi iar numeroşi comentatori şi-au exprimat îngrijorarea.

Până în prezent, apartenenţa Ungariei la Uniunea Europeană a făcut obiectul unui consens transpartinic şi social, unul dintre cele foarte rare care mai există în această ţară.

Un subiect sensibil care nu a mai fost abordat

Este pentru prima oară după 2010, anul în care Viktor Orban a ajuns la putere, când ideea ieșirii din UE este luată în discuție la modul serios în Ungaria. Iar acest lucru se întâmplă în principala publicație a guvernului.

„Este cazul să ne gândim în sfârşit cu seriozitate la posibila noastră ieşire dintr-o uniune de state care sângerează din mii de răni, care prezintă simptome imperiale şi care tratează statele membre din Europa Centrală şi de Est cu dispreţ şi aroganţă”, se arată în material.

Autorul susține că oricum, drumurile Ungariei și ale Uniunii Europene s-au despărțit din cauza viziunii diferite cu privire la diferitele probleme legate de morală.

„Drumurile noastre s-au despărţit. În timp ce Vestul se desparte deja în mod deliberat de valorile şi morala creştină, proclamând în schimb construirea unei societăţi mondiale cosmopolite, fără chip, bazată pe autoamăgirea şi autodistrugerea lipsite de inhibiţii a individului, noi, ungurii, polonezii şi central-europenii, ţinem cu tărie la fundamentele noastre culturale şi religioase milenare”, se mai arată în articol.

Oficialii guvernamentali susțin ideea ieșirii din UE

Articolul se arată în analiza DW, este semnat de Tamas Fricz, un politolog cunoscut pentru poziţiile sale radicale de extremă dreapta. Acesta este membru de vază al unor organizaţii importante apropiate de Viktor Orban, inclusiv al Forumului Uniunii Civile (CÖF). Sub pretextul marșurilor păcii, CÖF oprganizează mitinguri de susținere a premierului Viktor Orban, la care participă zeci de mii sau chiar sute de mii de susţinători. În timpul acestor manifestări sunt făcute declarații anti-europene.

Acest articol din publicația pro-guvernamentală nu este întâmplător, dat fiind că mai mulți reprezentanți ai guvernului maghiar au adus în discuție, în ultimul timp subiectul Huxit. Laszlo Köver, preşedintele parlamentului ungar – numărul doi în stat – a afirmat într-un interviu că, în eventualitatea organizării unui referendum privind apartenenţa la UE, el personal ar vota „cu siguranţă nu”.

La sfârşitul lunii iulie, ministrul maghiar al justiţiei, Judit Varga, a citat pe pagina sa de Facebook cuvintele conservatorului bavarez german Peter Gauweiler. Acesta a afirmat, într-un eseu publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung: „UE nu mai este un refugiu, ci o morgă spirituală”.

Un alt oficial guvernamental, ministrul de finanţe Mihaly Varga a subliniat că, personal, ar vota „da” la un referendum privind apartenenţa Ungariei la UE.

„De altfel, chiar și Viktor Orban a declarat, în 2016, cu privire la Brexit, că există viață și în afara UE.

În ultimii ani, Orban a devenit tot mai agresiv în confruntarea cu UE, iar în ultima vreme mărul discordiei a fost legea care interzice aşa-numita propagandă homosexuală şi transsexuală în rândul minorilor.

Opoziția se teme de Huxit

Reprezentanţii opoziţiei de la Budapesta consideră că Viktor Orban şi oameni din anturajul său s-ar afla în spatele articolului din Magyar Nemzet.

„Campania lui Orban de retragere a patriei noastre din Uniunea Europeană a început (…) Cine votează cu Viktor Orban de acum înainte votează pentru sfârşitul apartenenţei noastre la UE”, susține Timea Szabo, politician cu orientări stângisto-ecologiste, membră a partidului Dialog pentru Ungaria – Parbeszed Magyarorszagert.

Politicieni din aproape toate celelalte partide de opoziţie au păreri similare.

„Să trântim acum cu atitudine rebelă uşa la care am bătut cândva pentru a fi lăsaţi să intrăm?”, se întreabă publicistul conservator Balint Ablonczy, după care adaugă:

„De acum înainte, cu greu va exista o întrebare mai importantă în politica maghiară”.

Șantaj la adresa Bruxelles-ului

Alții văd în acest articol un potențial șantaj la adresa oficialilor de la Bruxelles.

În acest moment nu este încă în interesul lui Viktor Orban să părăsească UE, susține politologul Peter Kreko, de la Budapesta, pentru DW.

„Însă este în interesul său să întoarcă opinia publică împotriva UE, iar Huxitul să devină astfel o armă de şantaj faţă de Bruxelles. Scopul său este de a creşte ostilitatea faţă de UE în Ungaria”.

În acest scop, se afirmă că Ungaria primeşte din ce în ce mai puţini bani de la UE și că nu mai poate obține nici un beneficiu de pe urma apartenenței la blocul comunitar, a continuat Kreko.

O acțiune care s-ar putea întoarce împotriva lui Viktor Orban

Acest tip de propaganda se bazează pe faptul că în toate sondajele maghiarii sunt de părere că fondurile europene sunt principalele beneficii ale statutului de membru al UE.

„Trebuie spus în mod clar că, în esenţă, majoritatea covârşitoare a maghiarilor nutreşte sentimente pro-europene stabile”, explică Kreko.

În opinia politologului, în perspectiva alegerilor parlamentare din primăvara anului viitor, a apăsa prea tare pedala propagandei anti-europene s-ar putea dovedi „o greşeală tactică”. O astfel de acțiune ar conduce alegătorii nehotărâţi, pro-europeni, în braţele opoziţiei.

Un lucru este clar: din reacţiile iscate de articolul de opinie din Magyar Nemzet reiese clar că, prin promovarea unei dezbateri deschise pe marginea ieşirii Ungariei din UE, Viktor Orban ar diviza iremediabil ţara, după cum relatează DW.

Noutăţile partenerilor

comentarii: