(video) „Furtul miliardului” dă tonul ședinței Parlamentului: Zinaida Popa și-a anunțat demisia din funcția de deputată

Deputații se convoacă într-o nouă ședință la Parlament. Pe ordinea de zi figurează un singur subiect - Audierile privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a banilor sustrași din sistemul bancar. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, raportorul proiectului va absenta de la ședință.

Foto: UNIMEDIA

13:20 La final de ședință, Zinaida Popa și-a anunțat demisia din funcție de deputată.

13:10 Deputații au aprobat proiectul.

12:35 Marina Tauber a critica refuzul de a-l audia pe Ilan Șor în Parlament: „Cred că nimeni nu se teme de ce va spune”

12:11 Batrâncea, după raportul Comisiei: Noi am susținut la Birou acest proiect. Din 2014 noi am fost cei care am protestat și în 2016 am fost acuzați că vrem să destabilizăm situația. Criticăm procesul de recuperare a banilor. Noi am promis cetățenilor, de 2 ori am promovat de lege care anulează acea lege privind legea miliardului, însă dacă vorbim despre această problemă, nu trebuie să existe semi-adevăruri. Trebuie să îl spunem chiar dacă doare. Să fim adecvați, acest furt a fost posibil din cauza politicului. Planificat bine de Guvern.

12:02 Lilian Carp critică decizia procurorului de a absenta de la ședință.

12:00 Stamate: Niciun leu nu a fost recuperat din furtul miliardului.

11:50 Deputatul Ulanov a spus că nu va participa la procedura de vot a acestui proiect.

11:45 Batrâncea consideră că proiectul mai trebuie lucrat.

11:40 Stamate prezintă proiectului de hotărâre a Parlamentului privind rezultatul audierilor cu privire la procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. 

10:15 Stamate: 40 de minute ar fi suficient pentru ședința Comisiei Juridice.

10:11 Batrâncea: Din 2014 batem alarma. Am primit aceste concluzii din partea organelor de drept, e interesant că apare noțiunea factorului politic și e mai clar rolul Băncii Naționale. Sunt informații care trebuie analizate. Concluzia - Noi susținem ideea ca în baza Comisie Juridice să fie analizat acest raport.

10:10 Igor Grosu: Constatăm că Procurorul General nu a dat curs invitației de a fi prezent la ședință. Vă informez că PG a remis răspuns la solicitarea Parlamentului la care a anexat o notă informativă. E decizia dânsului, iar noi deputații nu înseamnă că nu trebuie să ne facem angajamentul față de cetățeni. Vă propun următorul scenariu: Este nevoie ca Comisia Juridică să analizeze raportul, să aibă loc o ședință, să vină cu un proiect de hotărâre, noi să îl discutăm, deputații să adreseze întrebări și să formulăm o opinie pe acest subiect.

10:06 Igor Grosu: 2 lucruri au stat la baza acestei decizii de a organiza audieri:

  • interesul public major față de acest subiect

  • raportul de progres este parte a listei de condiționalități pe care le are RM în relația sa cu UE

10:02 83 de deputați prezenți la ședință.



Pub