Fiecare al treilea șomer înregistrat oficial în Moldova este tânăr. De unde vin cei mai mulți și ce studii au

Aproape o treime din totalul de persoane înregistrate cu statut de șomer la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 34 de ani, arată datele prezentate de ANOFM pentru primele 7 luni ale anului 2021.

Foto: poza simbol

În contextul Săptămânii Internaționale a Tineretului, marcate în perioada 12-19 august, ANOFM a prezentat datele statistice despre tinerii care au fost înregistrați cu statut de șomer la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, de la începutul anului 2021.

Astfel, 32% din totalul persoanelor înregistrate cu statut de șomer la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă sunt tineri. 

Totodată, ponderea femeilor din totalul de tineri înregistrați cu statut de șomer la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă este de 53,2%, iar bărbaților le revin, respectiv, 46,8%.

De asemenea, ponderea tinerilor domiciliați în mediul rural este mai mare decât ponderea celor domiciliați în mediul urban: 66,4% și, respectiv, 33,6%.

Conform datelor statistice, 51,2% dintre tinerii șomeri sunt pentru prima dată în căutarea unui job, iar ceilalți 48,8% sunt cei care și-au pierdut, anterior, locul de muncă.

Cât despre studiile pe care le au tinerii șomeri, aproape 70 la sută dintre cei ce își caută un job nu dețin nicio calificare.

Potrivit datelor prezentate, 25% din tinerii înregistrați cu statut de șomer au fost angajați în câmpul muncii cu suportul ANOFM.


Pub