Fracțiunea Șor propune crearea unui grup de lucru interinstituțional, pentru „a eficientiza și urgenta recuperarea banilor din frauda bancară”

Activitatea și colaborarea între instituțiile și autoritățile statului sunt ineficiente, fapt ce tărăgănează inadmisibil procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase în urma devalizării sistemul bancar moldovenesc. Pentru a elimina lacunele, interpretările neunivoce, pentru a preveni dificultățile, deficiențele și pentru a simplifica interacțiunea între autorități, fracțiunea Partidului „Șor” a înregistrat în 20 august, la Parlament, un proiect de hotărâre privind colaborarea interinstituțională, fapt ce va permite eficientizarea și urgentarea recuperării banilor din frauda bancară. Despre această inițiativă legislativă a vorbit astăzi, deputatul Partidului „Șor”, Denis Ulanov, în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament.

Foto:

„Constatăm faptul că activitatea și colaborarea între instituțiile și autoritățile statului sunt ineficiente, fapt ce tărăgănează inadmisibil procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase de pe urma fraudei bancare. Știm că un șir de instituții refuză să colaboreze cu Procuratura, refuză să prezinte documente, să desfășoare acțiuni de urmărire, să facă expertize. Aceasta este anormal și nu mai poate continua astfel. Rolul Parlamentului este de a face regulă”, a declarat deputatul Denis Ulanov.

Deputatul Partidului „Șor” a mai afirmat că au trecut șapte ani de la devalizarea sistemului bancar moldovenesc, una dintre cele mai mari probleme ale țării noastre, timp în care s-au făcut prea puține pentru rezolvarea acesteia.

„De șapte ani tot auzim acuzații fel de fel, declarații în contradictoriu, mituri, sperietori, învinuiri la adresa unora, ce-i drept, ridicări de imunitate, care ulterior s-au încheiat cu scuze, altfel spus, am asistat la o farsă goală. Unii dintre cei învinuiți pe nedrept că ar avea implicare în frauda bancară au fost eliberați, iar ulterior Procuratura și-a prezentat scuze pentru că a pornit ilegal dosare împotriva lor. Printre aceștia sunt și colegele noastre Marina Tauber și Reghina Apostolova. Suntem convinși că și în cazul meu și al altora va fi la fel”, a adăugat Ulanov.

Prin urmare, fracțiunea Partidului „Șor” propune crearea unui grup de lucru interinstituțional pentru analiza tuturor circumstanțelor care au dus la o colaborare deficitară între autoritățile statului în procesul de recuperare a banilor, pentru examinarea deficiențelor legislative, care urmează a fi înlăturate, precum și alte măsuri necesare urgentării punerii în practică a mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Deputații fracțiunii Partidului „Șor” propune ca din acest grup de lucru să facă parte deputații tuturor fracțiunilor parlamentare, procurorul general, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, directorul Centrului Național Anticorupție, șeful Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale, directorul Serviciului fiscal de stat, directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și alți funcționari. În acest grup de lucru pot fi atrași și alți specialiști din domeniu şi experţi independenți din Republica Moldova, dar şi din străinătate. Parlamentul va avea rolul de arbitru și mediator independent al acestui proces, fără niciun fel de imixtiune în derularea cauzelor penale.

Prin urmare, grupul de lucru ar trebui să elaboreze și să prezinte Parlamentului, în termen de 60 de zile, propuneri legislative și recomandări practice în vederea urgentării punerii în practică a mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase de pe urma fraudei.

„De acum înainte, Parlamentul trebuie să aibă un rol activ, să depună eforturi și să întreprindă toate măsurile în vederea stabilirii adevărului. Facem apel la colegii din Parlament să susțină acest proiect de hotărâre, al cărui scop este de a-i oferi Procuraturii tot sprijinul pentru rezolvarea problemelor”, a mai menționat deputatul Partidului „Șor”, Denis Ulanov.

Reamintim faptul că, acum câteva luni, Ilan Șor a propus o metodă de recuperare a banilor din frauda bancară. Potrivit lui, acționarii băncilor lichidate în anul 2015 sunt gata să răscumpere portofoliul de credite neperformante, să returneze statului prejudiciul care i-a fost cauzat, după care ei își vor recupera sumele de la adevărații beneficiari ai devalizării sistemului bancar moldovenesc.


Pub