Slusari acuză ANRE de complicitate la „acordul de cartel al petroliștilor”: Benzina și motorina ar trebui să coste mai puțin. Reacția Agenției

Un litru de benzină ar trebui să coste la pompă maxim 19,57 lei per litru, iar prețul maxim pentru un litru de motorină la benzinărie nu ar trebui să depășească 15,46 lei per litru. Cel puțin așa susține fostul deputat Alexandr Slusari, care acuză „oamenii lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu din ANRE care sunt complici la acordul de cartel continuu al companiilor mari petroliere”. În replică, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a calificat drept eronate calculele prețurilor prezentate de Alexandr Slusari și l-a acuzat pe ultimul că lansează public mesaje tendențioase.

Foto: UNIMEDIA
„Oamenii lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu din ANRE sunt complici la acordul de cartel continuu al companiilor mari petroliere. Regret că până la ziua de azi nu am auzit că Parlamentul ar intenționa să demită conducerea acestei instituției importante. Două zile în urmă petroliștii au început să ne facă mare „favoare", micșorând cu 10 bani prețurile la benzină. De la 20,49 la 20,39 lei per litru. Înseamnă că cel mai probabil au fost importate partide noi de carburanți.

Acum propun fiecărui doritor să facă un calcul privind respectarea actualei metodologiei de plafonare a prețurilor la produsele petroliere (așa cum este ea). Nu este un exercițiu complicat.
Accesați pagina ANRE și vedeți care este cifra cotațiilor Platts pentru benzină la 19 august. 12460 lei per tona. Adăugați accizul de 6496 lei per tonă. Adăugați TVA de 20 %. Pe urmă aplicați coeficientul transformării kilogramelor în litri (coeficientul densității) 0,758, stabilit de ANRE. La final adăugați marja comercială de 2,33 lei la fiecare litru. Rezultatul este următorul: un litru de benzină ar trebui să coste la pompă maxim 19,57 lei per litru. Apropo, nu este diferență mare la aceste cifre nici pentru 18 august, dacă cineva va insista că, carburanții au fost importați cu o zi mai înainte.

Puteți repeta același exercițiu cu motorina, pornind de la cifra Platts de 10215 lei per tona. Accizul este 2734 lei/tona. Aceeași TVA. Coieficientul de transformare 0,845. După acest exercițiu matematic simplu veți ajunge la concluzia că prețul maxim pentru un litru de motorină la benzenărie nu ar trebui să depășească 15,46 lei per litru. Apropo, la stațiile de alimentare, care aparțin operatorilor petrolieri mici, prețurile sunt mult mai aproape de cifrele legale. Aceste companii nu vor să participe într-un cartel, însă ponderea lor pe piața produselor petroliere este una nesemnificativă”, a scris fostul deputat Alexandr Slusari, pe pagina sa de Facebook.

În replică, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a calificat drept eronate calculele prețurilor prezentate de Alexandr Slusari. „ANRE constată că, în pofida prezentărilor detaliate privind modul de formare a prețurilor la produsele petroliere, politicianul Alexandr Slusari continuă să lanseze public mesaje tendențioase, conținând analize superficiale și calcule eronate. Pentru informarea corectă a consumatorilor, ANRE vine cu următoarele precizări:

Formula din lege: PC = (PL* CV) / K + MC + AC + TVA”.


Analiza de mai sus demonstrează că, Alexandr Slusari a aplicat cota TVA la o valoare greșită, fapt care a generat un preț final mai mic decât cel corect.

Agenția reiterează afirmația că prețurile respective sunt stabilite pentru partidele importate în ziua următoare și urmează să fie aplicate de către operatori pe măsura comercializării complete a partidelor anterioare și înlocuirii acestora cu partidele noi, venite în ordinea cronologică a importurilor efectuate.

Astfel, pentru a nu crea în continuare confuzii în societate, ANRE roagă respectuos formatorii de opinie să manifeste corectitudine și responsabilitate pentru mesajele lansate public. Totodată, Agenția este deschisă comunicării directe cu toate părțile interesate, pentru clarificarea oricăror detalii de ordin juridic, tehnic sau de altă natură pe subiectele de interes”, se menționează în comunicatul emis de instituție.



Pub