Accelerator Fintech: Startup-urile din Moldova au dezvoltat soluții inovatoare pentru domeniul financiar-bancar

Serviciile financiare și cele IT sunt într-o continuă evoluție, iar comunitățile de startup din țară și companiile financiare se implică tot mai mult în promovarea și dezvoltarea industriei fintech. Din aceste considerente, Startup Moldova a lansat Fintech Moldova 2021 – un program dedicat startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru domeniul serviciilor financiare. Acesta se desfășoară, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Foto:

Pentru a îmbunătăți serviciile fintech și a stimula dezvoltarea ideilor inovatoare, programul se desfășoară în 3 etape: Hackathon, Accelerator și Conferință.

Accelerator fintech – o oportunitate de dezvoltare pentru startup-uri

În cadrul primei etape au fost selectate 11 echipe, sprijinite să acceseze resursele de care au nevoie, pentru a dezvolta produse fintech și a trece la următorul nivel de pilotare. La cea de-a doua etapă, timp de 3 luni, în cadrul acceleratorului, participanții s-au bucurat de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL: „Unul dintre domeniile cu un mare potențial de dezvoltare în Republica Moldova este FinTech. Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB: „Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemul fintech din Republica Moldova.”

În cadrul acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care ar putea fi adoptate de MAIB pentru a facilita procese de afaceri în cadrul băncii și a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

„Startup trackers” – pentru ghidarea antreprenorilor la început de cale

Participanții au beneficiat zilnic de suportul „startup trackerilor” și, săptămânal, de conferințe online cu experți în domeniul financiar, IT, antreprenorial, marketing și legal. Astfel, au fost abordate subiecte ce țin de serviciul clienți, strategii de marketing, abilități de prezentare, subiecte financiare, tehnice, de reglementare etc. Pe lângă sesiunile săptămânale, echipele au avut și întâlniri offline cu mentori locali și internaționali. Printre experți s-au numărat: Doina Chiselița, Vitalie Eșanu, Sergiu Nagailîc, Alexander Țurcan, Iurii Cicibaba, Yuriy Batckhin ș.a. În premieră pentru Republica Moldova, la FinTech Accelerator, echipele și organizatorii au colaborat cu „startup trackers”, care au oferit ajutor participanților și s-au asigurat că activitatea echipelor decurge corect. De asemenea, ei au fost puntea de contact dintre echipe și mentori.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedback-ul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”

Dmitrii Albot, tracker la FinTech Accelerator: „Am avut o experiență grozavă ca tracker! În timpul acestui program de accelerare am lucrat împreună cu o echipă motivată care a început doar cu o idee și, după trei luni, a obținut un produs funcțional (MVP) și deja primii clienți. Adresând întrebările corecte și colaborând îndeaproape cu echipa, trackerul ajută la evitarea greșelilor frecvente și scurtează durata de învățare a echipei cu ani de zile. Cu rolurile de mentor și psiholog personal, misiunea mea a fost să încurajez și să motivez echipa, să educ și să aduc mai multă claritate, să gestionez următorii pașii de acțiune și să îi ajut pe fondatori să ia decizii strategice care să ducă la rezultatele dorite.”

Experiențe incomparabile pentru participanții la accelerator

La finalul acceleratorului, s-au desfășurat două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele, dezvoltate pe parcursul programului.

Sergiu Motreac, reprezentantul echipei MyID: „Experiența noastră în accelerator a fost una excepțională. Am învățat multe aspecte noi ale business-ului, în special procesul de validare și metodologii de dezvoltare a ideii. Unul dintre aspectele cele mai valoroase în Accelerator a fost conexiunea cu persoanele din instituțiile financiar-bancare, pe care trackerii și organizatorii ni le-au asigurat pentru a ne ajuta să validăm ideea prin prisma business-ului și a legilor. Le mulțumesc mult membrilor echipelor Startup Moldova și MAIB, trackerilor Sergiu Voitovskii și Evgeny Frolov și reprezentantului MAIB, Ghenadie Cernei. Echipa noastră, MyID, vom lucra intens pentru a demonstra că îndrumările și suportul pe care le-am primit au fost de mare folos și împreună vom digitaliza Moldova!”

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.


Pub