Proiectul de lege privind investigarea fraudei bancare // Procuratura generală și CNA urmează să prezinte rapoarte privind mersul anchetei

Irina Odobescu
20/08/2021
Foto: PAS via Facebook

Parlamentul a catalogat, vineri, drept nesatisfăcătoare activitatea organului de urmărire penală în investigarea și recuperarea banilor din frauda bancară. Procuratura generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) urmează să expedieze Parlamentului semestrial rapoarte privind progresele în anchetă. Proiectul de lege în acest sens a fost votat vineri, ca urmare a analizării progreselor în procesul de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar.

Alexandr Stoianoglo, procurorul general, nu s-a prezentat la audieri în Parlament, iar Comisia juridică, numiri și imunități a constatat „lipsa acțiunilor măsurabile și ale progreselor în anchetarea furtului miliardului”. Toate după ce Procuratura Generală a expediat un raport de patru file despre acțiunile instituției în dosarul furtul miliardului, discutat vineri, în plenul Parlamentulul.

Proiectul prevede că în 30 de zile, organul de urmărire penală urmează să creeze un instrument și a un plan de acțiuni pentru investigarea fraudei bancare.

„Responsabilitatea pentru organizarea și asigurarea măsurilor eficiente de recuperare ale mijloacelor financiare îi revine conducerii Procuraturii generale și CNA. Prin acțiunile ineficiente ale conducătorilor autorităților responsabile se tergiversează intenționat recuperarea mijloacelor financiare”, a citit Olesea Stamate din raportul Comisiei pe care o prezidează. 

Opoziția a susținut parțial Proiectul de lege, prin discursuri de critice, dar și susținere a activității Procuraturii Generale.

„Evident că nu putem fi satisfăcuți și criticăm acțiunile organelor de anchetă. Acest furt a fost posibil datorită implicării politicului. A fost bine planificat de guvern și de unii actori politici din Paralment. Evident că unii lideri politici au avut înțelegeri cu Banca Națională. Din 2019, însă nu am avut dosare politice la Procuratură”, a spus Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, fracțiunea Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Marina Tauber, deputata Șor, a solicitat ca Ilan Șor să ia cuvântul în Parlament și să răspundă la întrebările deputaților online. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu a supus la vot solicitarea, spunând că absența deputatului din sală trebuie să aibă argumentele corespunzătoare.

După șapte ani de la furtul miliardului, prin care trei bănci din sistemul private au fost devalizate și a cărora capitaluri erau garantate de Banca Națională a Moldovei, niciun vinovat major nu a fost tras la răspundere de justiția din Republica Moldova. Niciun ban din acest furt nu a fost recuperat. Principalii figuranți, așa cum indică raportul companiei internaționale Kroll, Ilan Shor și Vlad Plahotniuc au fugit din țară în iunie 2019. Cu toate acestea, Ilan Șor și partidul său au reușit să intre în Parlament, după alegerile parlamentare din 11 iulie. 

Irina Odobescu
20/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii