‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători: Procesatorii oferă prețuri mizere pentru laptele colectat

Producători: Procesatorii oferă prețuri mizere pentru laptele colectat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Problemele cu care se confruntă producătorii din sectorul zootehnic duc la scăderea rentabilității, iar puținii crescători care se mai încumetă să dezvolte afaceri în acest domeniu sunt pe cont propriu. 

În grupul nostru pe Viber Agrobiznes – Zootehnie, producătorii scriu că fabricile de procesare a laptelui au o înțelegere și oferă prețuri mizere pentru laptele pe care îl colectează. 

Solicitată de Agrobiznes, Ana Pancrat, președinta Asociației Fermierilor – Producători de Lapte, a menționat că există cu siguranță o înțelegere, dar producătorii trebuie să poarte discuții cu procesatorii și să agreeze prețul pentru laptele livrat.

„Este important ca producătorii să indice în contractul pe care îl semnează cu procesatorul prețul pentru laptele livrat. În primăvara anului curent, a fost practic imposibil să avem negocieri cu procesatorii, dar la moment, situația un pic s-a schimbat și cunosc cazuri când procesatorii sunt în căutarea producătorilor, pentru că există o lipsă acută de materie primă”.

Chiar și așa, prețul oferit este unul foarte mic și nu acoperă cheltuielile de producție, susține Ana Pancrat. 

„Acum, prețul oferit de procesatori pentru producătorii din Gospodăriile Țărănești este de 5,20 – 6,80 lei/l fără TVA. 4,20 – 5,00 lei este prețul oferit crescătorilor casnici prin punctele de colectare, intermediari. Pornind de la faptul că, prețul la grâu și porumb este unul destul de mare, ceea ce se oferă pentru un litru de lapte nu acoperă cheltuielile pe care le are un producător. Dacă în anul 2019 costul de producție a laptelui era de 4,70 lei/l, în anul 2020 a crescut până la 7-8 lei, atunci în anul curent a ajuns până la 10 lei. Deși, avem un an mai bun, avem furaje, costul de producție a laptelui este mai mare din considerentul că, noi folosim furajele crescute în anul trecut”.

Pentru a supraviețui, fermierii sunt nevoiți să reducă numărul animalelor sau să excludă din rația zilnică a animalelor furajele, ceea ce este imposibil de realizat, a mai adăugat președinta Asociației Fermierilor – Producători de Lapte.

„În această situația, unicul „colac de salvare” ar fi subvențiile achitate per cap de animal. Sperăm foarte mult că AIPA va respecta promisiunea de a începe achitarea imediată a subvențiilor pentru dosarele depuse. Chiar dacă aceste subvenții sunt destinate pentru dezvoltarea sectorului, noi înțelegem că în 1-2 ani nu va fi dezvoltare ci doar menținerea, deja în 3 ani sperăm să vedem primele mișcări spre dezvoltare”. 

Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat o ședință comună, cu reprezentanții sectorului zootehnic, în după-amiaza zilei de miercuri, 18 august curent, unde fermierii au informat că, condițiile de activitate sunt foarte dificile, inclusiv drept rezultat al calamităților naturale din anul 2020, precum și din cauza că prețurile la furaje sunt exagerat de mari. 

‹ adv ›

Producătorii au declarat că sectorul zootehnic se confruntă cu lipsa lucrătorilor calificați în domeniu, disponibilitate redusă de pășuni de calitate corespunzătoare și capacități de irigare insuficiente. 

Fermierii susțin că, aceste provocări creează premise ce duc la o rentabilitate redusă a sectorului zootehnic și micșorarea efectivului de animale. 

Cu toate acestea, MADRM susține că urmare a implementării politicilor statului, în acest an se atestă o creștere cu 1% a efectivului de bovine și cu peste 7% a efectivului de vaci mulgătoare în întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești, în comparație cu anul precedent.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›