„Nu am vreun temei legal sau moral să demisionez”. Alexandr Stoianoglo declară că „nu va ceda presiunilor și nu va lucra la indicații politice”

Alexandr Stoianoglo a reiterat astăzi, într-o conferință de presă, că nu va demisiona din funcția de Procuror General și nu va permite ca instituția să „lucreze la indicația politică a guvernării, indiferent care ar fi aceasta”.

Foto: UNIMEDIA

„Eu nu am niciun temei, nici legal, nici moral să demisionez. Tot ce am făcut până acum am făcut conform legii și nu cred că cineva poate aduce vreun exemplu unde eu am încălcat legea.

Noi nu am făcut dosare la comandă, nu am persecutat agenții economici, clasa politică și jurnaliștii.

Eu nu mă tem nici de evaluare nici de proceduri disciplinare. Eu sunt gata să răspund la toate întrebările”, a declarat Alexandr Stoianolgo.

Cât despre acuzațiile publice care i le aduce PAS că ar fi lăsat să plece din țară mai multe persoane ce figurează în diferite dosare penale, Procuror General a declarat că i se atribuie prea multe responsabilități, fără competențe legale în acest sens.

„Ce are Stoianoglo cu acțiunile fiecărui procuror care gestionează fiecare dosar în parte? Eu promovez politici, da - eu am atribuții de control, dar fiecare procuror mai are procuror ierarhic superior, care îl verifică”, a explicat Stoianolgo.

Procurorul General a ieșit astăzi la o conferință de presă, cu o zi înainte de audierile organizate la Parlament pe dosarul „furtul miliardului”. Stoianoglo a anunțat că va expedia deputaților o notă informativă și nu se va prezenta la tribuna Legislativului. Mai mult, șeful instituției de urmărire penală a făcut un șir de dezvăluiri, prin care o acuză pe șefa statului, Maia Sandu de indicații privind urmărirea penală a oponenților politici și presiuni enorme asupra instituției, mai „grav decât pe vremea lui Plahotniuc”.

Parlamentul a desfășurat consultări pe marginea modificărilor la Legea Procuraturii, propuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, învestit recent în funcția de ministru al Justiției. Acestea prevăd, printre altele, instituirea unui mecanism de evaluare a activității Procurorului General, cu posibilitatea de sancționare a acestuia, până la demiterea din funcție.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub