(video) Membrii Guvernelor 2014-2015, vizați în dosarul „Furtul miliardului”? Stoianoglo: „Vorbim despre toți membrii care au adoptat atunci decizii”

Procuratura Generală va veni cu propuneri pentru schimbarea legislației astfel ca nu doar beneficiarii și organizatorii furtului miliardului, dar și membrii Guvernului, din perioada 2014-2015, să fie atrași la răspundere. Alexandr Stoianoglo a precizat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că până acum instituția nu a analizat deciziile adoptate de fosta guvernare. Totodată, întrebat despre persoanele care ar fi pasibile de răspundere, procurorul general a spus că „toți membriii Guvernului”, fără a da vreun nume.

Foto:

„Până acum permanent am vorbit despre organizatorii furtului miliardului, beneficiarii, dar procuratura până acum nu a analizat acțiunile și deciziile care au fost adoptate de Guvern. Noi avem o problemă cu atragerea la răspundere penală a oamenilor care au fost în componența unor organe colegiale. Vom veni cu propuneri pentru schimbarea legislației inclusiv care prevede și atragerea la răspundere a organelor colegiale. 

Este vorba despre toți membrii Guvernului care în perioada respectivă au participat la adoptarea deciziei. În perioada 2014-2015”, a declarat Stoianoglo.

Maia Sandu a fost ministră a Educației în perioada 2012-2015, iar Igor Grosu a făcut parte din echipa ministerului.

Baza furtului miliardului a fost pusă pe 25 septembrie 2014, prin hotărârea Guvernului Leancă, care a făcut posibil ca Banca Naţională să acorde credite băncilor comerciale sub garanţia restituirii acestor împrumuturi de către stat. 

După aceasta, pe 7 noiembrie 2014, a fost aprobată o hotărâre secretă, nr. 938 din 13 noiembrie 2014, prin care Guvernul Leancă a aprobat prima tranşă în valoare de 9,5 miliarde de lei pentru cele trei bănci problematice – BEM, Unibank, Banca Socială.

Furtul miliardului în 2014 s-a desfășurat în 4 etape, cu implicarea unui număr mare de șefi de instituții responsabile ale statului, ai Băncii Naționale, din cadrul ministerelor, până la nivel de Guvern și Legislativ, iar pregătirile au început încă în 2009.

În cadrul unei conferințe susținute pe 18 mai, Procurorul General a declarat că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea imediată din SUA, pentru a fi tras la răspundere în Moldova.

La 22 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Calcularea termenului se va face începând cu momentul reținerii fostului lider al PD.


Pub