Maia Sandu: Declarațiile lui Alexandr Stoianoglo sunt false și iresponsabile. Prin acestea, actualul Procuror General face front comun cu penalii

Președinta țării a venit cu o reacție, după ce șefa statului a fost acuzată de Procurorul General că „a dat indicații, la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate să urmărească penal mai mulți exponenți ai actualei opoziții parlamentare”. „Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, așa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declarații, dl Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei ședințe la care el, apropo, nu a găsit de cuviință să se prezinte”, se arată într-un comentariu al președintei Maia Sandu.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„La ședința CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie trași la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, așa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declarații, dl Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei ședințe la care el, apropo, nu a găsit de cuviință să se prezinte.

Să aplice legea și să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupție - asta am cerut mereu Procurorului General și asta am cerut la ședința CSS din 10 august. De fiecare dată, Alexandr Stoianoglo a venit cu justificări pentru lipsa de rezultate.

Prin declarațiile de azi, actualul Procuror General face front comun cu penalii, devenind instrument și complice în același timp, și își trădează frica față de acțiunile noii guvernări de curățare a sistemului. Nici dl Stoianoglo, nici corupții pe care încearcă să îi protejeze acesta nu vor putea opri cea mai importantă reformă de care are nevoie țara – curățarea sistemului judecătoresc și cel al procuraturii de influența grupărilor corupte”, a declarat Maia Sandu.


Procurorul General a ieșit astăzi la o conferință de presă, cu o zi înainte de audierile organizate la Parlament pe dosarul „furtul miliardului”. Stoianoglo a anunțat că va expedia deputaților o notă informativă și nu se va prezenta la tribuna Legislativului. Mai mult, șeful instituției de urmărire penală a făcut un șir de dezvăluiri, prin care o acuză pe șefa statului, Maia Sandu de indicații privind urmărirea penală a oponenților politici, dar și despre exercitarea de „presiuni enorme asupra instituției, ce s-a întâmplat poate doar pe vremea lui Plahotniuc”.


Pub