Campanie „electorală” pentru judecătorii și procurorii care vor dori să facă parte din CSM și CSP. Proiectul de lege, avizat pozitiv de Guvern

Judecătorii și procurorii care vor dori să candideze la funcțiile de membri ai CSM și CSP vor trebui să prezinte propria campanie de promovare, pentru a se califica la concurs. Guvernul a avizat pozitiv proiectul 180, care detaliază modul de alegere a membrilor judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Foto: UNIMEDIA

„Proiectul 180 detaliază modul de alegere a membrilor judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii. Conform prevederilor proiectului, se propune ca 3 membri în CSM din rândul profesorilor titulari de drept să fie numiți din Parlament cu votul a 3/5 din deputații aleși, în baza unui concurs public, a studierii dosarelor și a interviului. În cazul neacumulării numărului necesar de voturi de către candidații propuși, concursul va trebui repetat”, a precizat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Proiectul mai prevede că profesorii titulari nu vor putea fi reprezentanți în instanțele judecătorești, însă vor putea oferi servicii de consultanță sau de reprezentare în arbitraj.

Totodată, conform proiectului, Adunarea Generală a Judecătorilor va alege 6 judecători membri ai CSM, 4 din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul Curților de Apel și ai Curții Supreme de Justiție.

De asemenea, candidații la funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor vor avea posibilitatea să facă campanie de promovare, iar președinții instanțelor vor trebui să asigure că acest drept este respectat tuturor candidaților în egală măsură. În acest context, candidații vor fi în drept să solicite diminuarea volumului de lucru cu 50% pe perioada acestei campanii de înregistrate în cursă.

Proiectul mai detaliază modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor și Adunării Generale a Procurorilor și stipulează inclusiv că aceste adunări pot avea loc și prin teleconferință, așa cum în actuala lege nu este stipulat acest lucru și în condițiile pandemice este o chestiune care trebuie analizată în procesul definitivării pentru lectura a II-a.


Despre faptul că și procurorii vor trebui să desfășoare campanii de promovare în procuraturile din țară, în cazul în care vor dori să se înscrie în concursul de selectare a membrilor CSP, ministrul Justiției a anunțat la ședința de marți a Consiliului.



Pub