Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Prim-ministra Natalia Gavrilița susține…

VIDEO Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că Lilian Carabeț, despre care ZdG a scris că locuiește într-o casă de milioane pe care spune că ar fi cumpărat-o cu 45 mii de euro, exercită temporar atribuțiile șefului interimar al IGP

Casa lui Lilian Carabeț, noul șef interimar al IGP, pe care susține că a cumpărat-o cu 45 de mii de euro

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, susține că Lilian Carabeț, despre care Ziarul de Gardă a scris că locuiește într-o casă de milioane pe care spune că ar fi cumpărat-o cu 45 de mii de euro, exercită temporar atribuțiile șefului interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

În context, Gavrilița menționează că se află în căutarea unor persoane integre care ar avea „autoritatea și experiența necesară pentru a gestiona acest sistem foarte complex”.

„Dumnealui nu a fost numit interimar. Lilian Carabeț exercită temporar atribuțiile șefului. Suntem în căutarea persoanelor care corespund cerințelor noastre și cerințelor cetățenilor de integritate, profesionalism și de aceea îndemn toți formatorii de opinie să facă propuneri în spațiul public referitor la persoane integre care au autoritatea și experiența necesară pentru a gestiona acest sistem foarte complex, care a activat după anumite reguli ani de zile. Referitor la casa domnului Carabeț, o să vă rog să-l întrebați pe dumnealui”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing de presă.

(*Declarația o puteți asculta începând cu minutul 17:00)

Lilian Carabeț, noul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, locuiește într-o casă de milioane, amplasată într-o zonă selectă din Dumbrava, o suburbie a Chișinăului. Familia Carabeț a cumpărat bunul imobil în 2014, polițistul indicând în declarațiile sale de avere că acesta ar fi valorat, conform contractului de vânzare/cumpărare, 876 de mii de lei, echivalentul a circa 45,5 mii de euro în ziua semnării contractului – 19 decembrie 2014. 

În declarația de avere pentru anul 2014, proaspătul șef al poliției a declarat că banii pentru achiziția casei sale – 45 de mii de euro, i-a primit, în același an, de la tatăl său, Ivan Carabeț. Prețul de piață al unui asemenea imobil este însă de cel puțin două ori mai mare decât prețul indicat și declarat de șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției.

Donație de la tata pentru cumpărarea casei 

Conform informațiilor din declarațiile de avere și interese personale, depuse de Lilian Carabeț, acesta și soția sa locuiesc într-o casă cu o suprafață cadastrală de aproximativ 120 de metri pătrați, amplasată într-o zonă selectă din localitatea Dumbrava, mun. Chișinău.

Casa noului șef interimar al IGP, pe care susține că a cumpărat-o cu 45 de mii de euro

Familia Carabeț a achiziționat imobilul cu două niveluri în perioada în care Lilian Carabeț exercita funcția de șef al Direcției nr. 3 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), iar soția sa, Violeta, era angajată la Editura de Imprimare Statistica. În 2014, Carabeț a activat timp de câteva luni și în cadrul Direcției de Poliție Chișinău. Casa în care locuiește familia Carabeț este monitorizată de camere de supraveghere. 

În anul în care au cumpărat casa, soții Carabeț au declarat, din salarii, venituri oficiale de circa 200 de mii de lei. Pe lângă donația primită de la tatăl său, în valoare de 45 de mii de euro, Lilian Carabeț a declarat că a obținut alți 50 de mii de lei din vânzarea unui automobil Citroen C5, fabricat în 2000.

În 2013, cu un an mai devreme de cumpărarea casei, familia Carabeț a procurat și un apartament cu suprafața de 96 de metri pătrați în sectorul Buiucani, pe str. Alba Iulia, dar și un loc de parcare. În 2013, soții Carabeț au vândut un apartament mai mic, pe care-l dețineau tot în sectorul Buiucani. În 2014, an în care a cumpărat casa, familia Carabeț deținea un automobil Renault Megane, fabricat în 2001 și dobândit în 2009.