Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Patru secretari au fost numiți,…

Patru secretari au fost numiți, iar un secretar de stat și doi secretari generali – eliberați

Cabinetul de miniștri a abrobat joi, 19 august, numirea a patru secretari și eliberarea a doi secretari generali și a unui secretar de stat.

Vladimir Cuc a fost numit secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Vladimir Cuc este diplomat de carieră. Înainte de a ocupa funcția de secretar de stat a fost șeful Direcției integrare europeană. De-a lungul activității la minister a exercitat mai multe funcții în domeniul diplomației multilaterale și integrării europene.

„Îi mulțumesc domnului Vladimir Cuc pentru faptul că a acceptat propunerea de numire în funcția de secretar de stat în domeniul integrării europene. Cu o experiență de 17 ani în serviciul diplomatic, Vlad a fost implicat mai mulți ani pe dimensiunea diplomației multilaterale, iar din 2015 activează în domeniul integrării europene, deținând inclusiv funcția de ministru-consilier în cadrul Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană. Sunt convins că noul secretar de stat va contribui semnificativ la consolidarea poziției R. Moldova ca partener solid în relația cu Uniunea Europeană”, susține ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Pe 9 august, de la MAEIE au fost eliberați secretarii de stat Daniela Cujbă, Dumitru Socolan și Gheorghe Leucă. A fost numit secretar de stat Veaceslav Dobîndă.

Vasile Șarban a fost numit secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Pe 9 august, de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au fost eliberați secretarii de stat Mihail Machidon, Tatiana Nistorică și Ghenadie Iurco. Au fost numiți doi noi secretari de stat Sergiu Gherciu -secretar responsabil de politicile în domeniul agriculturii și Rodica Iordanov – secretar responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale.

Pe 12 august, de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost eliberată secretara de stat Valentina Țapeș. 

Jana Costachi a fost numită secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne.

Jana Costachi este licențiată în drept și filologie, are doctorat în sociologie și o experiență vastă în domeniul politicilor sociale, de reglementare a migrației, de contracarare a traficului de ființe umane, drepturilor copilului, a migrației forței de muncă, precum și în domeniul managementului de proiecte, formare profesională, evaluare şi monotorizare a politicilor.

Pe 9 august, la MAI a fost numit secretar de stat Sergiu Diaconu, iar pe 12 august a fost numit secretar de stat Alexandru Oprea.

Vasile Cușca va fi secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, responsabil de domeniul protecției sociale.

Vasile Cușca a avut o contribuție esențială în reformarea și dezvoltarea sistemului de asistență socială și în mod special al cadrului legal și instituțional în domeniul protecției sociale a persoanelor cu dizabilităţi, contribuind la elaborarea Programelor Naționale privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, crearea sistemului integrat de servicii sociale, dezinstituționalizarea beneficiarilor din instituțiile rezidențiale.

Pe 9 august, de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost eliberați secretarii de stat Tatiana Zatîc și Denis Cernelea. Au fost numiți doi secretari de stat, Zinaida Bezverhni și Svetlana Nicolaescu. Pe 12 august, secretarii de stat ai MSMPS Vasile Cușca și Igor Curov au fost eliberați din funcții.

Executivul a aprobat joi, 19 august încetarea raportului de serviciu al lui Iurii Pașinschi din funcția de secretar general al Ministerului Finanțelor și eliberarea lui Dorel Noroc din funcția de secretar de stat al Ministerului Finanțelor, în baza cererii de demisie.

Pe 9 august, de la Ministerul Finanțelor a fost eliberată secretara de stat Gabriela Cuneva.

Cabinetul de miniștri a votat pe 19 august încetarea raportului de serviciu a lui Ianuș Erhan, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, în baza cererii de demisie.

Pe 9 august, de la MAI au fost eliberați secretarii de stat Mariana Grama, Cornel Lebedinschi, Gheorghe Bălan și Sergiu Golovaci.

Citește și: