Linkuri accesibilitate

Cel care DĂ mită


Cel care DĂ mită
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

S-a vorbit destul de mult despre Ghena şi Vitea de la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului care luau mită în draci, jecmănind oamenii. Dar nu am auzit mai nimic despre păgubiţi, despre cei care le-au dat mită şmecherilor Ghena şi Vitea. Dar oare cei care le-au îndesat banii în buzunare, cei care au dat mită au suferit cu adevărat o pagubă? Nu cumva unii erau bucuroşi că astfel îşi soluţionează o problemă? Şi nu cumva cetăţenii care dau mită sunt de multe ori cei care iniţiază tranzacţia ilegală?

Vreau din capul locului să precizez un amănunt. La noi, de-a lungul anilor, atunci când era blamată corupţia, se vorbea mai mult despre cei care iau mită. Cei care dădeau rămâneau într-un con de umbră, nu se ştie de ce. Or mie mi se pare evident că a lua mită şi a da mită sunt feţele aceleiaşi monede. Nu pot Ghena şi Vitea să facă ilegal bani în absenţa oamenilor care le dau bani.


O precizare importantă. Numărul celor care DAU mită e covârşitor, e mult mai mare decât numărul celor care iau mită. Iar dacă mă gândesc mai bine cam fiecare al doilea moldovean a avut ocazia să dea mită. Şi toată luarea asta de mită, tot sistemul acesta putred s-ar prăbuşi dacă oamenii ar refuza să dea mită.

Câţi oameni care au luat mită au fost pedepsiţi aici? Cam puţini, nu-i aşa? Ei bine, şi mai puţini au fost pedepsiţi dintre cei care dau mită. Cred că o bună soluţie pentru eradicarea corupţiei ar fi înăsprirea pedepselor pentru cei care dau bani altora pentru a-şi rezolva problemele. Nu e nici o deosebire între cel care DĂ şi cel care IA. Aste mi se pare de domeniul evidenţei.

XS
SM
MD
LG