Zis și făcut. Dinu Plîngău a trimis președintelui Parlamentului, Grosu, un draft de sesizare la Curtea Constituțională pentru scoaterea în afara legii a Partidului Șor ​

Ilie Gulca
19/08/2021

Fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că a trimis președintelui Parlamentului, Igor Grosu, un draft de sesizare la Curtea Constituțională privind verificarea constituționalității Partidului Șor. Conform art. 38 alin. (2) din Codul Jurisdicției Constituționale, precizează Dinu Plîngău, un asemenea control poate fi solicitat de către președintele legislativului.

„Vreau din tot sufletul să scăpăm de această rușine. Este inadmisibil ca acest pseudo-partid să-mi hărțuiască colegii. Pentru mine, e o rușine să ajungem ca cei care au furat miliardul să fie reprezentanți în Parlament, iar cei care au protestat împotriva jafurilor de proporții să fie umiliți azi prin instanțele de judecată”, își explică demersul fostul parlamentar pe pagina sa de Facebook.

În cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, fosta deputată a Platformei DA, Stela Macari, a spus că este ținta unei campanii de intimidare cu cereri prealabile, acțiune organizată de Partidul Șor pentru faptul că i-ar fi numit „hoți” pe membrii principali ai acestei formațiuni.

Dinu Plîngău susține că Platforma DA va insista „foarte mult” pe lângă instituțiile abilitate ca această „unealtă politică”, Partidul Șor, „al cărei beneficiar este hoțul de miliarde, Ilan Șor, să fie scoasă în afara legii”.

Fostul parlamentar menționează că draftul sesizării a fost consultat cu reprezentanți ai mediului academic și ONG-uri de specialitate.

Curtea Constituțională a respins în mai curent sesizarea foștilor deputaților Octavian Țîcu, Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Liviu Vovc privind controlul constituționalității Partidului Şor.

„Astfel de sesizări pot fi depuse de preşedintele Republicii Moldova, de preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul Justiţiei sau de Procurorul General. Preşedintele Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a legislativului, Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor, ministrul Justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei”, se menționează în decizia Înaltei Curți emisă în mai curent.

Partidul Şor a fost singura formațiune din lista concurenților electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021 al cărei lider, Ilan Șor, este fugar şi dat în urmărire penală. Ilan Șor este unul dintre principalii învinuiţi în frauda bancară, cunoscută drept „furtul miliardului”.

De asemenea, partidul este lider la capitolul candidaților cu dosare penale. Pe parcursul ultimilor ani, formaţiunea a fost implicată la vedere în coruperea deputaţilor şi alegătorilor, discurs de ură şi manifestări agresive faţă de oponenţii politici şi jurnalişti.După alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, formațiunea respectivă are șase deputați.

Ilie Gulca
19/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii