„Încetați să vă mai amestecați în activitatea Procuraturii”. Stoianoglo o compară pe Maia Sandu cu Plahotniuc

Ilie Gulca
19/08/2021
Procurorul general Alexandr Stoianoglo

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a acuzat-o joi, în cadrul unui briefing, pe Președinta Maia Sandu de faptul că ar fi consiliată de personaje demise din procuratură. El susține că șefa statului nu respectă principiul separării puterilor în stat, prezumția de nevinovăție și drepturile omului. Procurorul a afirmat că nu va admite ca subalternii săi să lucreze pentru anumite grupări politice sau de interese.   

Alexandr Stoianoglo o mai acuză pe Maia Sandu că impune, de pe poziție de superioritate, anumite condiții în raport cu instituția Procuraturii, „care este parte a puterii judecătorești”.

Șeful Procuraturii îndeamnă președintele statului să repună activitatea Consiliului Suprem de Securitate „în albia legalității”. El a spus că s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare pentru controlul constituționalității includerii Procurorului General în componența Consiliului Suprem de Securitate.

Cel mai mare abuz admis de Maia Sandu s-ar fi produs la ședința Consiliului Superior de Securitate din 10 august, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate.

„În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o cred doar Plahotniuc”, estimează Stoianoglo.

„Mai mult, în cadrul aceleiași ședințe, președintele statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să-i tragem la răspundere penală. Pentru ca societatea să înțeleagă mai bine despre ce este vorba, îndemnăm Președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale.”

Procurorul General se declară îngrijorat de faptul că guvernarea actuală încearcă să-și subordoneze toate instituțiile statului, inclusiv Justiția și Procuratura, că ar ignora drepturile omului și prezumția de nevinovăție.

„Vă îndemn să abandonați starea din noiembrie 2019, atunci când nu ați reușit să numiți propriul Procuror General și să încetați să vă mai amestecați în activitatea organelor Procuraturii. Fiecare trebuie să-și facă treaba acolo unde are împuternici, expertiză și competențe, iar timpul ne va arăta cui și unde i-a reușit mai bine”, a evocat el.

Procuratura susține că a întors activitatea procuraturii la 180 de grade și că în mandatul său au fost deja înregistrate rezultate palpabile.

„Procurorii au finalizat și expediat în judecată zeci de dosare în privința foștilor conducători ai Băncii Naționale a Moldovei, ai altor bănci, implicați în această schemă, administratori ai procesului de insolvabilitate, angajați ai Holdingului Șor și alte persoane implicate în furtul miliardului, pe bunurile cărora au fost instituite sechestre de circa 3,1 miliarde de lei”, a detaliat el.

Stoianoglo a adăugat că investigațiile continuă pe o multitudine de episoade produse în intervalul 2010–2015 care, la fel, fac obiectul dosarului ”furtul miliardului”. Mai mult, el a spus că investigațiile vor înainta și în celelalte dosare cu care atât de mult se speculează: Culiocul, Bahamas, Platon, Laundromat, Concesionarea Aeroportului.

Ilie Gulca
19/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii