image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Evaluarea procurorului general va fi făcută de o comisie din cinci membri, dar decizia finală o va lua CSP

Modificările la Legea privind procuratura, care urmează a fi votate în lectură finală, au fost dezbătute astăzi în cadrul unor consultări publice organizate de Comisia juridică a Parlamentului. Proiectul, care prevede evaluarea activității procurorului general și posibilitatea de demitere a acestuia, nu a fost văzut cu ochi buni de procurori și de către oamenii din sistem. Aceștia spun că se simt atacați și criticați pe nedrept. De partea cealaltă, inițiatorii proiectului spun că au fost mandatați de către cetățeni să aducă schimbări în justiție.

Noile modificări la Legea privind procuratura prevăd introducerea unei proceduri pentru evaluarea activității procurorului general și posibilitatea de demitere sau de suspendare a acestuia, în cazul în care în privința lui va fi pornită o urmărire penală. Evaluarea procurorului general va fi făcută de o comisie special creată, cu cinci membri, dar decizia finală o va lua Consiliul Superior al Procurorilor. Adjunctul procurorului general, Iurie Perevoznic, cel care a reprezentat instituția, s-a arătat nemulțumit de participarea experților din societatea civilă în componența CSP, care va avea de spus ultimul cuvânt în privința evaluării lui Alexandr Stoianoglo.

„Cine desemnează membrii din societatea civilă? Eu nu vreau să arunc nicio bănuială, dar eu constat un fapt - în situația în care Președinția, Guvernul și Parlamentul care trebuie să definească câte un membru al CSP, au aceste abilități, eu am dreptul să bănuiesc că va fi din rândul simpatizanților acestui partid", a spus Iurie Perevoznic.

Angela Motuzoc, șef al Consiliului Superior al Procurorilor a menționat că trebuie să fie evitată orice influență a Executivului în procesele decizionale date în competența unui Consiliu. „Orice ingerință nejustificată în activitatea organelor Procuraturii de către alte ramuri ale puterii în stat (Președinte, puterea executivă sau legislativă) în special în ceea ce ține de evaluarea, selecția, numirea procurorilor, promovarea și demiterea acestora, inclusiv și a procurorului general, este ceea ce se încearcă prin introducerea acestei comisii de evaluare", a spus șefa CSP.

Deputatul Dan Perciun a menționat că cea mai bună garanție pentru independența acestor instituții nu-s prevederile din lege, pentru că oligarhul Vladimir Plahotniuc când a avut de uzurpat puterea în stat și de controlat Procuratura Generală, a făcut-o inclusiv în contextul prevederilor actuale și i-a reușit. „Cea mai bună garanție pentru independența Procuraturii este încrederea cetățeanului. Dacă cetățeanul este gata să iasă în stradă să apere un procuror general, pentru că el prin prestația sa a demonstrat verticalitate și integritate, atunci Procuratura își face treaba", a spus deputatul.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, autor al proiectului de lege, a declarat după consultările publice că toate comentariile și propunerile vor fi sistematizate și analizate de Comisia juridică a Parlamentului, înainte ca proiectul de lege să ajungă în ședința Legislativului pentru a fi votat în lectura finală. De menționat că Procuratura Generală a avizat negativ proiectul care-i vizează activitatea, iar Sergiu Litvinenco a declarat că ”nu e de mirare” această atitudine a Procuraturii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: