image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Şapte persoane au fost reţinute într-un dosar de furt şi contrabandă cu automobile

Șapte indivizi riscă să stea câte zece ani după gratii, pentru că au pus pe roate o schemă de contrabandă cu automobile furate din Uniunea Europeană. Anchetatorii vorbesc de 34 de mașini. Procurorii urmează să afle dacă în schemă erau antrenați şi angajați ai instituțiilor publice.

Potrivit anchetei, cei şapte indivizi ar fi furat maşini din ţările Uniunii Europene, după care le vindeau în Republica Moldova. În luna iunie curent, polițiștii și procurorii au descins la domiciliile suspecților. În cadrul perchezițiilor au fost găsite 34 de automobile introduse prin contrabandă. Valoarea totală a mașinilor depășește 12 milioane de lei. La fel, au fost găsite numere de înmatriculare false la câteva dintre automobile.

Operațiunea a avut loc urmare a schimbului de informații prin Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii cu autoritățile de ordine din Ungaria, Republica Moldova și România. Din grupul infracțional făceau parte cetățeni maghiari, moldoveni, români și ucraineni care furau vehicule din UE, iar prin modificarea codurilor VIN ale vehiculelor obțineau fraudulos numerele de înmatriculare temporare. Obținerea numerelor de înmatriculare temporară a fost facilitată de o companie specializată cu sediul în Ungaria, care a fost implicată în activitatea infracțională.

În urma acestui proces, gruparea a înmatriculat vehiculele în Republica Moldova și apoi le vindea legal. Autoritățile de aplicare a legii din țările implicate au desfășurat activități comune, iar Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii a susținut mai multe întâlniri operaționale între ofițerii de caz și procurori în vederea schimbului de informații și dovezi, care au dus la încheierea cu succes a anchetei comune.

Potrivit surselor nostre confidențiale, liderii acestei grupări sunt Dumitru Bușilă, poreclit ”Mitică”, cu antecedente penale, Iurie Popușoi și Adrian Crețu, care ar fi executori ai furturilor. Sursele mai spun că după două luni de arest, magistratul Judecătoriei Ciocana, Constantin Damaschin, a decis eliberarea celor șapte persoane și plasarea lor în arest la domiciliu.

Contactat de Jurnal TV, șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Aurel Cecan, ne-a comunicat că joi, Curtea de Apel Chișinău urmează să decidă dacă indivizii rămân sau nu în arest la domiciliu. Procurorii investighează acum cazul și urmează să stabilească dacă printre membrii grupului se află şi angajați ai instituțiilor publice. Cei șapte riscă până la zece ani de puşcărie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: