Înghesuială mare într-o casă din Bugeac: 500 de persoane înregistrate pe aceeași adresă, în preajma alegerilor din Găgăuzia

Primarul satului Bugeac și consilierii locali s-au întâlnit cu Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, pentru a discutat despre o situație neordinară, desfășurată în preajma alegerilor. Mai exact, este vorba de înregistrarea temporară a aproximativ 500 de persoane la aceeași adresă. 

Foto: UNIMEDIA

Sătenii afirmă că situația descrisă este pe cale să împiedice locuitorii satului Bugeac să-și aleagă deputatul, deoarece „votul lor va fi diluat de voturile persoanelor care nu locuiesc în Bugeac”.

În ultimele luni, aproape 500 de locuitori au fost înregistrați temporar pe aceeași adresă din Bugeac. De fapt, acești oameni nu locuiesc în sat. Locuitorii din Bugeac consideră că înregistrarea temporară în masă este efectuată în mod deliberat de unul dintre candidații în Adunarea Populară, care nu este în stare să câștige încrederea sătenilor.

Anterior, deputații Adunării Populare au adoptat o lege menită să prevină astfel de fraude electorale. Cu toate acestea, legea a fost contestată în instanță. Bașcana Găgăuziei a menționat că autoritățile autonomiei sunt extrem de îngrijorate de situația actuală din Bugeac.

„Nu putem permite ca locuitorilor din Bugeac, și din orice altă localitate a Găgăuziei, să le fie furat dreptul să delege în Adunarea populară deputatul care le-a câștigat încrederea. Suntem adepții competiției cinstite între candidați. Dar, ultimul cuvânt rămâne după alegătorii circumscripției, și acest drept trebuie apărat. Un candidat onest nu va recurge niciodată tehnici mincinoase, iar un candidat necinstit nu are loc în organul legislativ al Autonomiei. Acesta este un precedent foarte periculos. Îndemn candidații să renunțe la acțiuni necinstite, iar autoritățile responsabile trebuie să se implice în asigurarea unor alegeri corecte", a menționat Irina Vlah.

Consilierii locali au apelat, de asemenea, la instituțiile responsabile să verifice legalitatea înregistrării temporare în masă în satul Bugeac.


Pub