ANRE vine cu mai multe explicații privind modul de stabilire a prețurilor la produsele petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată cu regret că unii experți sau politicieni continuă să interpreteze în mod eronat indicatorii publicați zilnic pe pagina web a instituției și modul de plafonare a prețurilor, fapt ce impune necesitatea mai multor precizări.

Foto:

- Actualmente, prețurile maximale de comercializare a fiecărei partide importate de produse petroliere se formează din 4 componente:
(1) Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
(2) Marja comercială (se modifică semestrial de către ANRE);
(3) Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);
(4) TVA (nu se modifică).

  • Componenta nr. (1) este publicată în fiecare zi lucrătoare, până la ora 12:00, pe pagina web a ANRE și este obligatorie pentru formarea prețului pentru partidele importate începând cu ora 00.00 a zilei următoare.
  • Componenta nr. (2) include cheltuielile și profitul companiilor care în prezent reprezintă 2,33 lei/litru pentru benzină și motorină și 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.
  • Componenta nr. (3) în prezent reprezintă 6496 lei/tona pentru benzină, 2734 lei/tona pentru motorină și 3759 lei/tona pentru gazul lichefiat.
  • Componenta nr. (4) în prezent reprezintă 20 % pentru benzină și motorină și 8% pentru gazul lichefiat.

În conformitate cu prevederile actuale ale Legii privind piața produselor petroliere, prețul maximal de vânzare calculat de agenții economici în baza celor 4 componente urmează a fi aplicat la fiecare partidă la ziua importului. Conform principiul „primul intrat – primul ieşit”, prețurile noi urmează să fie aplicate de către operatori pe măsura comercializării complete a partidelor anterioare și înlocuirii acestora cu partidele noi.

Astfel, este incorectă interpretarea indicatorilor Platts, publicați pe pagina web a ANRE, ca fiind determinante pentru nivelul prețurilor din „zilele imediat următoare”. Fiecare partidă de produse petroliere importată nu poate fi vândută la un preț mai mare decât cel maximal stabilit la data importului. Totodată, cu siguranță, prețurile urmează trendul afișat pe site odată cu epuizarea partidelor importate anterior.

În concluzie, Agenția dă asigurări că actualul mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere nu permite agenților economici să intervină la discreția lor în formula de stabilire a acestora. Toate cele 4 componente menționate mai sus, din care se formează prețul final la pompă, sunt strict determinate de legislație și sunt date publice, iar depășirea acestora de către operatori atrage după sine sancțiunile corespunzătoare.

Urmare celor prezentate, ANRE solicită formatorilor de opinie să nu prezinte în public informații eronate sau cu caracter tendențios atunci când analizează evoluțiile din piața produselor petroliere, iar în caz de necesitate să se adreseze Agenției pentru clarificări.


Pub