Proiectul promovat intens de Plahotniuc a eșuat: Moldova nu a obținut vreun leu din „concesionarea teritoriului din sudul țării”

Frontera Resources International LLC (Frontera), companie offshore selectată patru ani și opt luni în urmă de Guvernul Filip pentru explorarea, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din sudul țării, nu a efectuat nicio activitate în Republica Moldova. În plus, de pe urma activității exploratorului american de gaze și petrol, țara noastră nu a avut deocamdată niciun beneficiu financiar sau material, transmite Mold-Street.com.

Foto: UNIMEDIA

Frontera nu dă semne de viață

Agenția Proprietății Publice (APP) susține că Frontera Resources International LLC nu își onorează obligațiile contractuale și nici nu a dat semne că ar intenționa să o facă. De altfel, acesta nu este singurul mega-proiect promovat anterior de democrați și oligarhul Vladimir Plahotniuc, cu grave probleme.

„Potrivit informației prezentate de partenerul public (inițial Ministerul Mediului, apoi - Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului n.r.) prin demersul nr.18-07/3496 din 1 octombrie 2019 este stipulat faptul că, din motivul neonorării obligațiunilor contractuale de către Frontera Resources International LLC până la 01.10.2019, partenerul public a întreprins acțiuni de deblocare a situației prin expedierea mai multor notificări partenerului privat, atât la sediul companiei în Statele Unite ale Americii, cât și reprezentantului dlui Igor Odobescu”, se arată într-un raport al APP. Din datele APP rezultă că nici în 2020 și nici în 2021 Frontera nu a răspuns la solicitările autorităților de la Chișinău și nici nu a defășurat vreo activitate, din cele planificate. În consecință, în primăvara anului 2021 APP a revenit la subiectul concesiunii și pe 14 aprilie 2021 a solicitat prezentarea informațiilor privind stadiul de realizare a contractului de concesiune și acțiunile realizate de parteneri, adică de MADRM și Frontera.

Se caută soluții juridice de remediere

„La data de 29 aprilie 2021 a fost recepționat răspunsul MADRM, prin care Agenția Proprietăți Publice a fost informată despre neonorarea obligațiilor contractuale de către concesionar (Frontera Resources International LLC). În acest context, Agenția Proprietății Publice a recomandat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului întreprinderea acțiunilor eficiente de monitorizare a contractului de concesiune, raportate situației create în vederea remedierii acesteia în conformitate cu soluțiile juridice stabilite prin contract”, precizează administrația APP. Menționăm că, potrivit contractului semnat între Ministerul Mediului și Frontiera Resources International LLC pe 2 ianuarie 2017, circa 40% din teritoriul țării a fost concesionat pe un termen de 5 ani (cu ulterioara exploatare ce nu poate depăși 45 de ani), iar valoarea investiției este de 6,3 milioane dolari. Adică contractul expiră pe 2 ianuarie 2022, dacă nu sunt clauze secrete care i-ar permite companiei Frontera să obține o extindere. În temeiul contractului, Frontera are „dreptul exclusiv de a explora pentru producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă care cuprinde aproximativ 3 milioane de acri (circa 12.000 kilometri pătrați n.r.) situate în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldovei”

Cele 12.000 de kilometri pătrați reprezintă circa 40% din teritoriul Republicii Moldova. „Compania americană va explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova și va investi peste șase milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potențial de creștere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de muncă”, susținea în martie 2017 Guvernul Filip. Au trecut patru ani și opt luni, dar nici urmă de investiții de milioane și nici de zăcăminte de gaze și petrol descoperite.

Frontera, în litigiu cu Georgia

Mai mult. Frontera este în litigiu cu autoritățile din Georgia, într-un contract aproape identic de prospecțiuni și explorare a zăcămintelor de hidrocarburi. Georgia a dat anterior în judecată Frontera pentru încălcarea contractului și a obținut o decizie favorabilă a unei instanțe internaționale de arbitraj din Olanda, în aprilie 2020. Totuși după intervenția unor influenți politicieni din SUA, Georgia ar fi renunțat să-și revendice drepturile de foraj și a încheiat un contract cu Frontera. În joc a apărut și firma Outrider Management LLC din California, SUA, care în octombrie 2020 a anunțat că este de fapt cel mai mare acționar al Frontera Resources, de la care are de recuperat circa 35 milioane de dolari. Pe de altă parte, și Frontera Resources a emis un comunicat în care susține că declarația emisă de Outrider este una falsă, „destinată să aducă daune lui Frontera și acționarilor săi și se ridică la o ingerință flagrantă delictuală”. La finele anului trecut, Outrider Management LLC, în calitate de investitor în proiectele lui Anatolie Stati, sa alăturat procesului de recuperare a peste jumătate de miliard de dolari de la statul kazah, inițiat de Anatolie Stati (Ascom) contra Kazahstanului.


Pub