Atenție, pasageri care ați programat curse aeriene: Înregistrarea pentru zbor va începe cu trei ore înainte de plecare

În legătură cu măsurile anti-Covid întreprinse pe Aeroportul Chișinău, înregistrarea la zbor se deschide cu trei ore înainte de plecare. Administrația roagă pasagerii să nu întârzie. Totodată, va fi creat un grup de lucru pentru soluționarea aglomerărilor pe timp de pandemie.

Foto: UNIMEDIA

„În urma informațiilor apărute în mass-media privind fluxul pasagerilor, care a crescut semnificativ în ultima perioadă, administrația Aeroportului Internațional Chișinău vine cu explicații privind situația actuală. Măsurile și cerințele aplicate pentru a preveni răspândirea Covid-19 sunt o primă cauză care a determinat formarea cozilor și aglomerației pe aeroportul Chișinău, la fel ca și pe alte aeroporturi din lume.

Dacă înainte de pandemie, verificarea documentelor pașaportului dura aproximativ 30 de secunde per pasager, acum această procedura durează până la 5 minute. Astfel pe lângă verificarea pașapoartelor, în prezent sunt verificate amănunțit disponibilitatea și corectitudinea completării tuturor documentelor anti-epidemiologice, ținând cont de solicitările țărilor de destinație. De asemenea sunt verificate certificatele de vaccinare, testele PCR pentru Covid-19, testele la anticorpi, hărțile epidemiologice, declarațiile de conformitate privind carantina și, dacă este necesar, autoizolarea”, explică angajații instituției

Controlul acestor documente este o sarcină de mare prioritate impusă de autorități, iar verificarea lor se desfășoară cu cea mai mare responsabilitate de către ofițerii Poliției de frontieră. Fiecare tură implică cel puțin 15 persoane și reprezintă capacitatea maximă a personalului. Polițiștii de frontieră fac tot posibilul pentru a se asigura că procesul de verificare este rapid și nu afectează calitatea serviciului. Tototadă, o sarcină importantă este să nu se permită ieșirea sau intrarea în țară a persoanelor cu documente falsificate”, scrie pe pagina de facebook Aeroport Chișinău.

În același timp, un alt motiv enunțat de administrație este faptul că Aeroportul Internațional Chișinău, conform normelor internaționale, este un aeroport de nivelul 1 - adică nu un aeroport coordonat de sloturi. Acest lucru obligă aeroportul să accepte toate zborurile programate de companiile aeriene, iar deseori programul lor coincide în timpul plecării și al sosirii.

Gestionarul aeroportului precizează că, anterior, avea posibilitatea să intervină în procesul de modificare a programului de zboruri prin publicarea informațiilor aeronautice în jurnalul AIP al RM. Conform acestor măsuri, companiile aeriene erau obligate să coordoneze programul de zboruri cu administratorul aeroportului, pentru a evita aglomerațiile de oameni în terminal. Dar, acest instrument de intervenție a operatorului aerodromului în programul de zboruri a fost anulat de către unul din guvernele anterioare, astfel încât administrația aeroportului a pierdut orice posibilitatea de a influența procesul de stabilire a programului de zboruri.

În acest sens, administrația Aeroportului Internațional Chișinău, din proprie inițiativă, anunță crearea unui grup de lucru cu implicarea specialiștilor din mai multe domenii. Sarcina principală va fi să analizeze situația actuală legată de pandemia Covid-19 și să dezvolte măsuri suplimentare pentru a reduce aglomerațiile.


Pub